Szocialisták szállták meg Budapestet

2015.06.12. 13:07
Az Európai Szocialisták Pártja Orbán Viktornak üzenne a három napos pártkongresszussal.

Beindultak az európai pártcsoportok Budapesten. A Fideszt is sorai között tudó Néppárt frakcióvezetői ülésére a szocialisták ezen a héten három napos tisztújító közgyűléssel kontráznak rá. Üzenni akarnak azzal, hogy a magyar fővárosba hozták a rendezvényt: ahogy Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) elnöke fogalmazott, szeretnének kiállni a „demokratikus értékek védelméért” Magyarországon és kifejezni a szolidaritásukat az MSZP-vel.

Utóbbi rá is fér a magyar tagpártra, amely gyengélkedik a közvélemény-kutatásokban. A gyűlés első napján azzal vigasztalódhattak, hogy a plénum két évre Gurmai Zitát választotta újra az európai női tagozat elnökévé. A volt EP-képviselő nem kapott befutó helyet az MSZP listáján a 2014-es választáson, és kiesett az uniós parlamentből.

A Napi Gazdaság feltette a Fidesz kérdését

A Fidesz szerint az az európai baloldal találkozik Budapesten, amely a Gyurcsány Ferenc kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságnak, az Altusnak adott megbízást. Egyúttal felszólították a magyar fővárosban tartózkodó európai baloldali vezetőket, válaszoljanak arra, mit gondolnak erről. A Napi Gazdaság egy kérdéssel meg is adta a lehetőséget Szergej Sztanisevnek, akinek a saját cikkük szerint a cége 2013-ban – még a miniszterelnöksége alatt – nyert uniós pályázaton. Kirobbant a botrány, és végül felbontották a szerződést. A Fidesz ezt várná el az Altustól is. Az európai szocialisták elnöke azzal igyekezett elütni a kérdést, hogy cége szabályosan nyert, és ha valaki kiáll a demokratikus értékek mellett, persze, hogy támadni fogják. A Demokratikus Koalíció egyébként nem tagja az Európai Szocialisták Pártjának.

Pittella: a magyarok a barátaink

Ami a demokratikus értékek védelmét illeti, záporoztak az Orbán Viktort és a Fideszt támadó beszédek. A szocialisták európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Gianni Pittella igyekezett rávilágítani, hogy nem a magyar néppel van bajuk, annak a barátai, de a magyar miniszterelnökhöz hasonló konzervatív vezetők miatt van ennyi probléma Európában. A frakcióvezető a hivatalos sajtótájékoztató után lendült be igazán, alig burkoltan Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőhöz hasonlította széles gesztusokkal és magas hangerővel, mert szerinte mindketten szemben állnak az európai értékekkel.

Kis magyar szimbólumpornó

„Azért vagyunk itt, az Európa nevű hajón, hogy megüzenjük a túlpartra, ahol nem lobog az EU-zászló, hogy Európa mi vagyunk” – jelentette ki Ujhelyi István EP-képviselő a kontinensről elkeresztelt hajón a Batthyány térnél.

Tóbiás: baloldali fordulatot!

Mindezt már a kongresszus kísérő rendezvényén, az Európa nevű hajón mondta el, ahol megpróbáltak új jövőképet adni a szocialistáknak. A fő program részeként a párt elfogadja a 2019-es EP-választási stratégiájukat és számos szakmai tanácskozást tartanak, mert Tóbiás József MSZP-elnök szerint meg kell mutatni az alternatívát a konzervatív többséggel szemben, egy baloldali fordulat lehetőségét.

A baloldali fordulathoz egy átütő ötletre van szükség, mert – bár Gianni Pittella leszögezte, hogy az európai szocialista pártok nincsenek válságban – az utóbbi időben több tagállamban szaladtak bele váratlan pofonokba, legutóbb például az Egyesült Királyságban, és 2014-ben az Európai Parlamentben sem tudták megverni a Néppártot.

A második napi tisztújításon új elnököt választhatnak. Szergej Sztanisev ellen Bulgáriában eljárás indult. Azzal vádolják, hogy 2005–2009-es miniszterelnöksége alatt titkos dokumentumokat veszített el, amelyek hozzá kerültek aláírásra, de nem adta vissza őket. Egyetlen kihívója van, a spanyol Enrique Barón Crespo.