A Jobbikkal erősíthet az új szélsőjobboldali EP-frakció

2015.06.16. 08:01 Módosítva: 2015.06.16. 08:23
Eddig nem vállalták be a Jobbikot az európai radikálisok, most változhat a helyzet.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front (Front National) vezetője bejelentésre készül kedd délelőtt: „Nemzetek és Szabadságok Európája” néven új radikális jobboldali frakciót alakítanak az Európai Parlamentben. Több brüsszeli forrás is arról számol be, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik képviselője is tagja lehet az új képviselőcsoportnak. Morvai Krisztina nevét rebesgetik, mint lehetséges frakciótagot.

A Nemzeti Front, amely a legtöbb szavazatot (24,86 százalék) szerezte a tavalyi EP-választáson Franciaországban, a holland Szabadságpárttal közösen alakítja meg a csoportot, és már tartottak koordinációs megbeszélést az osztrák Szabadságpárttal, a flamand nacionalista párttal (Vlaams Belang) és az olasz Lega Norddal, írja az EUObserver.

EP-frakciót legalább 25 képviselő alakíthat, akik legalább hét különböző tagállamból érkeznek a frakcióba. A Politico úgy tudja, hogy 36 politikust sikerült összegyűjteniük Le Pen-éknek. Egy renegát képviselő a brit függetlenségi pártból, a UKIP-ból áll át hozzájuk, egy a lengyel Új Jobboldal képviselője. Hozzájuk csatlakozna a Jobbik.

A radikális jobboldali pártok ebben a ciklusban függetlenként politizáltak az Európai Parlamentben. Korábban volt már rá példa, hogy közös frakciót alapítottak, de a hatalmas széthúzás miatt az együttműködés nem volt hosszúéletű. 2007-ben a román nacionalista párt kapott össze Alessandra Mussolinivel, az olasz diktátor unokájával, és faképnél hagyták a frakciót, amit ezután föl kellett oszlatni.

A Jobbik képviselői eddig nem csatlakoztak egyik csoporthoz sem az EP-ben. Mindig arról kaptunk híreket, hogy a magyar párt egyes kijelentései vállalhatatlanok a többi európai radikális pártnak.

A francia Nemzeti Front sokáig a Jobbik partnere volt az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségében, ám 2013 őszén kilépett onnan. Azóta tudatosan próbálta elszigetelni magát a magyar szélsőségesektől, illetve a görög neonáci Arany Hajnaltól. Marine Le Pen egy évvel ezelőtt ezt a két politikai erőt emelte ki, amelyekkel kizárt bármifajta együttműködést.

A Geert Wilders vezette holland Szabadságpárt, amely nyíltan ellenzi a muszlim bevándorlást, a felmérések szerint jelentős támogatásnak örvend a hollandiai zsidó közösségben. Számukra eddig azért volt elfogadhatatlan a Jobbik, mert saját szavazóbázisuk egy részét idegenítenék el az együttműködéssel – írtuk tavaly júniusban.

Délelőtt 11-kor jelentik be az új frakció megalapítását, akkor jövünk a részletekkel.