Nincs jobbikos képviselő a radikális EP-frakcióban

2015.06.16. 13:47 Módosítva: 2015.06.16. 14:28
Francia, osztrák, lengyel, olasz, holland, belga és brit részvétellel alakul meg az új szélsőjobboldali EP-frakció. Jobbikos képviselő nem csatlakozott a csoporthoz.

A hétfő délutáni találgatásokkal ellentétben nem lesz magyar tagja a francia nacionalista párt, a Nemzeti Front vezetésével megalakuló radikális jobboldali, EU-kritikus képviselőcsoportnak.

„Az EU-s intézményeknek nincs hatalmuk fölöttünk, az EU nem a helyes irány” – vezette föl a Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen az új radikális jobboldali EP-frakció megalapítását kedden délelőtt az Európai Parlamentben. „Féktelenül belevetettük magunkat a globalizációba” – mondta, és kijelentette, hogy az új csoportosulás az európai mezőgazdaságot és az európai dolgozókat fogja védeni. A képviselőcsoport neve: Szabadság és Nemzetek Európája.

A nyugat-európai többségű csoportosulás már egy éve tervezi, hogy közös frakciót alapít, de erre mindeddig nem volt lehetőségük, mert csak hat tagállamból sikerült képviselőket összegyűjteniük. Akkor változott a helyzet, amikor márciusban a brit függetlenségi párt (UKIP) kizárta a soraiból Janice Atkinsont, mert a kabinetfőnöke gyanúba keveredett, hogy magasabb összegű számlát kért egy étteremben: 1000 font helyett 3000 fontot szeretett volna elszámolni a Parlament kontójára – írta a Guardian.

A brit képviselő azért is ül szívesen másik frakcióba, mert így távolabb kerül az olasz establishment-ellenes „5 csillag” mozgalomtól, amely Atkinson számításai szerint az esetek 80 százalékában másképp szavazott, mint a UKIP. Ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon örül neki, hogy Marine Le Pen édesapját, a homofób és antiszemita kijelentéseiről elhíresült Jean-Marie Le Pent kizárták a Nemzeti Frontból. Így vált lehetővé számára, hogy csatlakozzon az új frakcióhoz, mondta.

A holland nacionalista Geert Wilders arról beszélt, hogy ez a nap a felszabadulásunk kezdete. „Mi vagyunk az európai ellenállás hangja – mondta. – Mi védelmezzük a nemzeti identitást, a jólétet és a szuverenitást. Az országaink nem lesznek többé provinciák Európában, hanem újra nemzetekké válnak majd.” A tömeges bevándorlást és az iszlamizációt emelte ki, mint két nagy problémát, amellyel fel fogják venni a harcot.

Nem tárgyaltak a Jobbikkal  

A Nemzeti Front delegációvezetője, Edouard Ferrand az EUrologusnak elmondta, hogy nem került szóba jobbikos képviselők fölvétele a pártba, és nem tartottak velük megbeszéléseket. Nem technikai összefogást szerettek volna a frakció pártjai között, hanem olyat, ahol politikai összetartás is van. A Jobbik egyes kijelentései pedig zavarják a francia pártot és személyesen Marine Le Pent, ezért nem törekedtek megegyezésre a magyar képviselőkkel.