A Bizottság utánanéz, építhetünk-e kerítést a határon

2015.06.17. 15:32
Elsőre úgy tűnik, nincs akadálya, mert Brüsszel nem szabályozza szigorúan a határvédelem eszközeit.

A kormány utasítást adott a belügyminiszternek a teljes magyar–szerb határ lezárásának előkészítésére, jelentette be a kormány ülése közben Szijjártó Péter külügyminiszter. Úgy tudjuk, a terv az, hogy négy méter magas kerítéssel zárják le a magyar-szerb határszakaszt.

Érdeklődtünk az Európai Bizottságnál (EB), hogy ez a terv ütközik-e schengeni vagy EU-s szabályozásba.

A Bizottság illetékes szóvivője megerősítette az EUrologusnak, hogy a határellenőrzés alapvetően tagállami hatáskör. Az EU-s országoknak arról kell mindenképpen értesítenie az EB-t, hogy az Unió, illetve a schengeni térség külső határszakaszán hol és hány határátlépő helyet tart fönn. A határ teljes elzárására nincs lehetőség, a szabályos határátlépést biztosítani kell.

Az Európai Bizottság már korábban is értesült a kormány tervéről, hogy kerítést szeretne emelni a déli határon, azonban hivatalos kezdeményezés híján még nem foglalkozott vele behatóan. Most utánanéznek a pontos szabályozásnak.

Megígérték, hogy pontos válasszal írásban jelentkeznek.

Bulgáriában van kerítés

Bulgária tavaly szeptemberben épített 30 kilométer hosszú falat a bolgár-török határon, amelyet idén meg szeretne hosszabbítani. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) tiltakozott az eljárás ellen. William Spindler, az UNHCR szóvivője áprilisban azt nyilatkozta: a kerítés arra ösztönzi a menedékkérőket, hogy veszélyesebb utakon próbáljanak meg Európába jutni, ez pedig katasztrófához vezethet, írja a Euronews.