Görög hitel: még nincs megegyezés

2015.06.24. 21:55
Az EU-s pénzügyminiszterek nem jutottak dűlőre a görög reformterv részleteivel szerda este. A hitelezők elégedetlenek.

Elillant a görög tárgyalásokat övező hétfői optimizmus. Habár a legmagasabb politikai szinten az állam- és kormányfők bizakodóan nyilatkoztak a görög reformtervekről és a megegyezésről, mára kiderült, a részletek mégsem stimmelnek.

Szerda este úgy ültek le az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy a hitelezők nem voltak elégedettek a legutóbbi görög reformjavaslattal, amelyet az EU-s intézmények vezetői jó alapnak tartottak a megegyezésre. Itt írtunk róla bővebben, hogy mik voltak a javaslat részletei, itt pedig elemzésünket olvashatja arról, hogy a görög gazdaság valójában nincs akkora bajban, mint elsőre gondolnánk.

A BBC szerint a hitelezők – főleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – azt kifogásolták, hogy a kiadásokat kevésbé csökkentették volna a görögök, mint azt ők javasolták, miközben rengeteg adót emeltek volna meg. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a Twitteren kelt ki,  szerinte tárgyalópartnereit olyan érdekek irányítják, amelyek a kormánya megbuktatására játszanak. Amikor Portugália, Írország vagy Spanyolország akart ilyen reformokat hozni, azzal ugyanezeknek a hitelezőknek nem volt semmi baja – írta. „Ez a különös hozzáállás azt jelzi, hogy nem érdekeltek a megegyezésben, vagy különleges érdekeket támogatnak” – vágta a hitelezők fejéhez.

Christine Lagarde, az IMF igazgatója azzal kontrázott, hogy a görög adótervek nem életképesek. „Nem lehet pusztán az adóbeszedés javításának ígéretére építeni egy programot, ahogy azt hallottuk az elmúlt öt évben, nagyon kevés eredménnyel” – mondta. „A hitelezők hiteles, kézzel fogható intézkedéseket várnak el” – jelentette ki. A közel 8 milliárd eurós megtakarítási csomagnak, amit most a görögök ajánlanak, 92 százaléka új állami bevételekből jönne, az IMF szerint viszont a túl sok adóztatás visszafogja a növekedést.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke hétfőn azt mondta: „Meg vagyok róla győződve, hogy ezen a héten megegyezünk, mert muszáj megegyeznünk. Nem játszhatunk hosszabbításra.” Már így is az utolsó utáni pillanatban járnak, hogy meghosszabbítsák az ország június végén lejáró EU-s pénzügyi mentőövét, amelyben bennragadt 7,2 milliárd euró. Erre a pénzre nagy szüksége van a görög kormánynak, hogy visszafizesse az aznap lejáró 1,6 milliárd eurós adósságát az IMF-nek.

Úgy tudjuk, Ciprasz ma este 10-kor még találkozik a hitelezőkkel. Az EU-s pénzügyminisztereket összefogó Eurócsoport elnöke, a holland Jeroen Dijsselbloem az ülés végén azt mondta: „Eltökéltek vagyunk, hogy egész éjszaka folytassuk a munkát, ha szükséges”. Sajtótájékoztatót nem is tartottak az értintettek. Csütörtök délután egy órakor, három órával az összes államfő és miniszterelnök csúcstalálkozója előtt megint összeülnek.