Nagy zakó a görög ügy Brüsszelnek

2015.07.06. 13:50 Módosítva: 2015.07.06. 14:42

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nem állt a nyilvánosság elé hétfőn, hogy személyesen értékelje  a görög népszavazás eredményét. Vasárnap a görögök meggyőző többsége elutasította a hitelező országok és intézmények feltételeit az Athénnak nyújtott hitelprogram meghosszabbítására.

Juncker múlt hétfőn még azt mondta: ha a görögök nemmel szavaznak, az Európai Unióra mondanak nemet. Egy hét alatt finomodhatott a helyzet, mert hétfőn délben az újságírók elé vetett bizottsági alelnök, az euróért felelős lett Valdis Dombrovskis már azt hangsúlyozza:

Görögország helye Európában van és ott is marad.

Dombrovskis úgy beszél, mint egy jószívű robot. Amikor föltesznek neki egy kérdést, szinte hallani, ahogy sisteregnek az áramkörök a fejében, aztán minden felvetést egy „oké”-val nyugtáz, és lejátszik egy előre rögzített sablon választ.

Az Európai Bizottság tudomásul veszi a görög szavazás eredményét, és tiszteletben tartja az emberek demokratikus választását – kezdi. – Nincs könnyű kiút ebből a bonyolult helyzetből. Túl sok időt vesztegettünk el, és túl sok lehetőséget szalasztottunk el.

Egy gépies feddést is kimér a görög kormányra, amikor azt mondja, hogy Cipraszéknak „felelősen és őszintén kellene viselkedniük a görög néppel. El kell nekik mondaniuk, hogy valójában mi forog kockán.” De hogy valójában mi forog kockán, arról ő sem beszél, inkább azt hangsúlyozza, hogy bármi történik Görögországgal, az euró biztonságban van, mert „minden szükséges eszköz bevetésre készen áll, hogy megőrizzék az eurózóna pénzügyi  stabilitását.”

Amikor a seregnyi újságíró részletekre kíváncsi, és azt firtatja, lesz-e új görög mentőcsomag, annak fényében is, hogy a szigorú feltételeket a görögök népszavazáson utasították el, Dombrovskis hárít, és kijelenti: az Európai Bizottság nem tárgyalhat le egy új programot az Eurócsoport engedélye nélkül.

Az Eurócsoport, vagyis az eurózóna pénzügyminiszterei kedden ülnek össze, hogy eldöntsék, dobnak-e új mentőövet Athénnak. Egyúttal az eurózóna kormányainak vezetői is Brüsszelbe utaznak kedden este. Jean-Claude Juncker az Európai Parlamentben, Strasbourgban mond majd beszédet kedden reggel fél kilenckor.

Addig is Dombrovskis annyi vigasztalást tud nyújtani, hogy a görög „nem” ugyan megnehezíti a megoldást, de a Bizottság készen áll rá, hogy megtalálják. Nem zárta ki, hogy előkerülhet a hitelek egy részének az elengedése is. „Láttuk a mostani tárgyalások alatt is, hogy az eurózóna országai készek rá, hogy hitelleírásról tárgyaljanak.” De hogy ne hagyjon túl sok pozitív töltést a teremben, búcsúzóul még hozzáteszi:


Nagyon kevés nyertes lesz ebben a helyzetben.