Európai válságcsúcs jön vasárnap

2015.07.07. 23:41 Módosítva: 2015.07.08. 11:49
Vasárnap nemcsak az eurózóna, de mind a 28 tagállam vezetői találkoznak, hogy lezárják a görög válságot.

Osztályfőnök uras hangvételre kapcsoltak az EU-s intézmények vezetői a kedd esti eurócsúcs után. „Eddig kerültem, hogy határidőkről beszéljek, de most már kiemelem: a hét vége a végső határidő. Öt napunk maradt, hogy megegyezésre jussunk” – jelentette ki szigorúan Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Csütörtök estére várják Athén átfogó és részletes tervét a görög államigazgatás reformjára. „De legkésőbb péntek reggel 8:30-ra” – tette hozzá Juncker tanár úr, az Európai Bizottság elnöke.

Angela Merkel német kancellár is hangsúlyozta, csütörtökig szeretné látni Alekszisz Ciprász kormányának régóta ígért, az egész eurózóna számára elfogadható részletes reformterveit.

Merkel az eurócsoporti vezetők rövidre sikerült informális ülése után a sajtónak arról beszélt: reméli, a héten megfelelő reformterveket tesznek le a görögök a tárgyalóasztalra, melyek alapján a Bundestag jóváhagyását kérheti egy harmadik hosszú távú hitelprogram elfogadására.

Amennyiben a reformtervek elfogadhatóak, akkor biztos vagyok benne, hogy Görögország rövid távú finanszírozási igényei megoldhatóak

– mondta Merkel kedden este.

A mai ülésen részt vevő Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke is támogatásáról biztosította a vezetőket. Az EKB megteszi a szükséges lépéseket a görög bankok euróellátásának biztosítására.

Nagy EU-csúcs jön a hét végén

Vasárnap nemcsak az eurózóna miniszterelnökeit és államfőit citálják Brüsszelbe, hanem mind a 28 állami vezetőt, így Orbán Viktort is. Komoly kérdésekről lesz tehát szó.

„Az eurózóna országai minden lehetőségre felkészültek”, hogy stabilan tartsák a közös valutát – emelte ki Tusk. A legrosszabb forgatókönyv szerinte az, hogy Görögország csődbe megy. „Ezzel mindenki veszítene, és egész Európát érintené, geopolitikai értelemben is” – mondta. „A helyzet nagyon kritikus, és nem zárhatjuk ki a fekete forgatókönyvet, hogy nem lesz vasárnapig megegyezés”.

Juncker azzal nyomatékosította kollégája eszmefuttatását, hogy a Bizottságnak komoly forgatókönyvei vannak minden eshetőségre. „Részletes Grexit forgatókönyvet dolgoztunk ki. Olyan forgatókönyvünk is van, ami humanitárius beavatkozással számol” – mondta. Szerinte is szükség van az összes EU-tagállam vezetőjével tárgyalni. „Bulgáriát, Romániát és másokat is érint ez a helyzet. Nem lenne tisztességes, hogy kihagyjuk őket a vitából”.

A Financial Times kérdésére válaszolva Merkel azzal érvelt a vasárnapi EU-csúcs 28-as körben rendezése mellett, hogy ott strukturális kérdésekről is szó lesz, ezért kérte az Európai Tanács elnöke Donald Tusk minden uniós állam- és kormányfő részvételét.

Az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi így fogalmazott a csúcs után: „Remélem, gondolom, hiszem”, hogy a vasárnapi találkozó lesz a döntő.

Nem optimisták?

Merkel úgy fogalmazott, hogy „nem vezérli túlzott optimizmus” a vasárnapi csúcstalálkozó kapcsán. Szerinte

azért hívják össze a legmagasabb szintű egyeztetést, mert ennyire veszélyes a helyzet.