Mi, az EU betiltaná a szabadtéri fényképezést?

2015.07.09. 16:11
Mindenki nyugodjon le, elutasították azt, amivel eredetileg sem tudtak volna így tenni.

„Betilthatják a köztéri fényképezést az Európai Unióban?”„EU-javaslat, ami azt jelentheti, hogy a nyaralós képek szerzői jogot sértenek”, „Összefognak a magyar fotósok az Európai Parlament ellen"  - ilyen és ehhez hasonló címek miatt indult be a pánik, hogy Brüsszelből már megint valami életszerűtlen, hülye jogszabály érkezik.

Ahhoz, hogy lássuk, mi a helyzet, vegyünk előbb egy gyakorlati példát:

ön szerint nyugodtan megoszthat nyilvánosként egy képet Facebookon, ahol az Eiffel-toronnyal pózol?

Igennel válaszolt vagy nemmel? Nos, a helyes megoldás, hogy visszakérdez: éjjel vagy nappal készült a kép?

A torony és a díszkivilágítása ugyanis külön alkotásnak minősül. Míg előbbiről tucatjával szórhatja fel szabadon a képeket az internetre, utóbbi kicsit más tészta. Elvileg felhatalmazást kell kérni a torony fenntartójától, és bár a magánhasználat kivétel, a fotó megosztása már a francia szerzői jogi szabályokba ütközhet.

Ezzel szemben az EU-ban van, ahol például csak a művészeti alkotások kivételek, de a tagállamok nagy többségében (köztük Magyarországon) nincsenek korlátozások a szabadtéri képekre, azaz teljes a panorámaszabadság. Ezt egy 2001-es európai uniós irányelv lehetővé, de nem kötelezővé teszi az uniós országoknak, vagyis nem szabályozza egységesen a kérdést, ráadásul már kissé el is avult (a cikk eleji kérdés például még fel sem merülhetett a jogszabály vitáján, mert a Facebook csak 2004-ben indult).

Kiszúrtak a kalózzal

Éppen a szétszabdaltságra és az elavultságra keresett választ az Európai Parlament a vonatkozó állásfoglalási indítvánnyal. Az egyetlen kalózpárti EP-képviselő, Julia Reda írta a javaslat első változatát és az ő feladata volt, hogy átnavigálja a parlamenti döntéshozatalon (tavaly az Index olvasói is kérdezhettek tőle). Ő eredetileg egy olyan bekezdést tett a szövegbe, amely egységesen mindehol bevezette volna a panoráramaszabságot.

Ehhez képest a francia liberális Jean-Marie Cavada kezdeményezésére már az jött ki az EP jogi bizottságából, hogy a nyilvános helyeken „állandó jelleggel elhelyezett művekről” készült képek és videók kereskedelmi felhasználását előzetes engedélyhez kellene kötni. Mindig és az egész EU-ban, tehát Magyarországon is.

A képviselő azzal érvelt, hogy így megmarad az egyensúly a szerzők és a fogyasztók jogai között. „Az úgynevezett Wikimédia az alkotók kárpótlása nélkül szeretné felhasználni a műveket, nem csak oktatási, hanem kereskedelmi célra is. A Facebook a szerzők kárpótlását áthárítja a felhasználókra, mondván, hogy a felhasználási feltételekben szerepel, hogy a tartalom feltöltője felelős annak felhasználásáért. Garantálnunk kell a felhasználók védelmét és pénzügyi kárpótlást kell biztosítanunk a művészeknek, ha interneten közzéteszik a műveiket” – nyilatkoztaCavada.

Képmutatásból ötös?

Találják ki, mi az a bábeli toronyra emlékeztető üveghenger, ami Jean-Marie Cavada honlapjának jobb felső sarkában fogadja a látogatót! Az Európai Parlament épülete Strasbourgban. Franciaországban. Bár nem kizárt, hogy kért és kapott engedélyt, de ha nem, az parádés képmutatás lenne. Még csak le sem tudja cserélni az EP brüsszeli épületére, mert Franciaország mellett Belgium is korlátozza a panorámaszabadságot, így egyikről sem lehet engedély nélkül képet feltenni.

Ez volt az a pont, ahol sokan a szívükhöz kaptak és beindult a pánik többek között egy több százezres petícióval. A javaslat arra kiválóan alkalmas lett volna, hogy bizonyos fotós műfajokat ellehetetlenítsen, ezért többek között Magyarországon is mozgolódni kezdtek a javaslat ellen, és a Wikipédia is bannerkampányt indított, hogy ne kelljen az épületeket mindenhol kifeketíteni, mint ahogy az Atomiumot voltak kénytelenek.

Bukott a nem-törvény

Az állásfoglalásnak ugyanakkor nem lett volna közvetlen következménye, egyszerűen a képviselők véleményéről szólt. Az Európai Parlament közvetlenül nem kezdeményezhet jogalkotást, csak az Európai Bizottság, amely még elő sem rukkolt a tervezetével, várhatóan csak év végére fog így tenni. A parlamenti indítvány vitáján ráadásul Günther Oettinger, a Bizottság digitális területért felelős tagja leszögezte: a panorámaszabság fontos és ők ezt nem akarják korlátozni, nem kell követniük az EP ajánlásait. A majdani jogszabályt viszont a tagállamok és az Európai Parlament közösen öntik végső formába. Addig persze még változhat a képviselők véleménye, de ilyen szempontból azért nem mindegy, mit mondanak most.

Végül elég egyértelműen tudatták, mit gondolnak a panorámaszabság uniós szintű eltörléséről: elsöprő arányban, 502-40 arányban utasították el Jean-Marie Cavada bekezdését.

„A Parlament hallgatott az európaiakra, és elutasította a köztereken való fényképezés korlátozását. Ez a döntés az állásfoglalás lényegét testesíti meg”

– kommentálta az eredményt Julia Reda.

Legyen is geoblocking meg ne is

A végső szöveg szerint egyébként a szerzői jogi védelem alól kivételt képezhetne a kutatók szöveg- és adatbányászata vagy a könyvtárak digitális kölcsönzése. Emellett azért a jogtulajdonosoknak „méltányos és megfelelő mértékű honoráriumot biztosító szabályokat vár, amelyek a művek digitális terjesztése utáni javadalmazásra is kiterjednek”.

Az EP azzal a problémával is foglalkozott, hogy vannak például olyan videók, amelyek csak bizonyos tagállamokból elérhetőek (geoblocking). Finoman szólva felemás szöveget sikerült elfogadni: javítanák „a szolgáltatások és szerzői jogok által védett tartalmak” elérhetőségét más tagállamokból, de „elsősorban a gazdag európai kulturális hagyományokat tükröző televíziós és filmes produkciók finanszírozása miatt a területi engedélyek létét” is fontosnak tartják. Azt is kérik, hogy az Európai Bizottság vizsgálja meg egy egész EU-ra kiterjedő egységes európai szerzői jogi cím lehetséges hatását.