Négykor kezdődik az újabb görög válságcsúcs

2015.07.12. 13:51
Vasárnap délután négykor ülnek össze az eurózóna vezető politikusai egy „vészhelyzeti” euró csúcsra, ahová végül mégsem hívják el az EU28-ak vezetőit.

Európai tanácsi források szerint a vasárnapi nap tétje, hogy sikerüljön igennel vagy nemmel szavazni az eurózóna országok vezetőinek egy újabb görög hitelprogramra az Európai Stabilitási Mechanizmus keretein belül.

Az EUobserver szerint a fő kérdés az lesz, hogy Angela Merkel német kancellár követi-e minisztere, a pénzügyi héja Wolfgang Schäuble szigorú tanácsait, vagy engedékenyebbnek mutatkozik majd.

Azt beszélik, hogy a francia elnök, Francois Hollande szeretne a megegyezés kovácsa lenni: ezen a héten döntő szerepet játszott abban, hogy a görög kormány olyan javaslatokat tett az asztalra, amelyek minden eddiginél közelebb állnak az európai hitelező országok elképzeléseihez.

A pénzügyminiszterek mégis óvatosak. A fő akadálya az előrelépésnek a bizalom hiánya” – mondta vasárnap az olasz pénzügyminiszter Pier Carlo Padoan, mielőtt eltűnt a tárgyalóteremben. Hozzátette, hogy már hétfőn szeretné látni, hogy a görög kormány Athénban a parlament elé viszi a javasolt változtatásokat. Az eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem is hasonlóan nyilatkozott.

Wolfgang Schäuble egyáltalán nem elégedett. Szerinte a görög kérvény egy új mentőcsomagra

nagyon messze van az elégségestől.

A számításaik nem hihetőek, tette hozzá, és hangsúlyozta, hogy nincs lehetőség a görög hitelek megvágására.

Még csak nem is a németek számítanak a legszigorúbb hitelezőknek: különösen a finn, a szlovák, az észt és a lett pénzügyminiszterek szorongatnák meg a görög kormányt.

Valdis Dombrovskis, az euróért felelős EU-biztos egyáltalán nem volt optimista. Viszonylag valószínűtlen, hogy az Európai Bizottság ma megkapná a felhatalmazást, hogy egy harmadik mentőcsomagról tárgyaljon Görögországgal.

Teljes körű csúcstalálkozóra csak akkor lesz szükség, ha Görögország kilép az eurózónából, mondják brüsszeli források.

Mivel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke vasárnap délelőtt lefújta az EU-28-ak talákozóját, talán abban bízik, hogy nem kell ehhez az eszközhöz nyúlniuk. Tusk azt üzente a Twitterén, hogy az eurózóna miniszterelnökei addig nem állnak föl az asztaltól, amíg le nem zárják a tárgyalásokat Görögországról. Az EUrologus viszont úgy tudja, diplomáciai forrásokból  várakozás aszerint, még ha ma nem is lesz EU28-as körben csúcs, azt várhatóan a jövő héten valamikor mégis megtartják.

Szombaton éjfél körül azonban kilenc órányi tárgyalás után közös nevező nélkül álltak fel az eurózóna pénzügyminiszterei Brüsszelben a tárgyalóasztaltól, hogy ma újult erővel induljanak neki az alkudozásnak. Vasárnap reggel ráadásul tanácsi források szerint egyre inkább úgy tűnik, a Tusk által kedden osztályfőnöki szigorral fixált vasárnapi szigorú határidő is egyre kevésbé érvényes, könnyen lehet, hogy a görög bankok jövő héten sem tudnak kinyitni likviditás hiányában.