Másodszor is félbeszakadt a görög válságcsúcs

2015.07.13. 01:49
Éjfél után másodszor is félbeszakadt az eurózóna vezetőinek vasárnap délután kezdődött csúcstalálkozója, melynek célja, hogy politikai megállapodást hozzon tető alá a görög csődhelyzet feloldására.

Miközben a Twitter népe Paul Krugman baloldali közgazdász New York Times blogbejegyzése nyomán a görögök eurózóna általi megalázásától hangos, a brüsszeli tanácsülésen délután öt óta folyamatosan zajlanak a plenáris, két- és többoldalú találkozók.

A leglényegesebb még vitás kérdések:

  • Milyen reformokat kell szerdáig elfogadnia a görög parlamentnek, és melyek várhatnak még néhány hetet?
  • Visszaengedi-e a Nemzetközi Valutaalapot az országba az athéni kormány?
  • Ki ad pénzt átmenetileg (maximum két-három hétig) a görög kormánynak, amíg sikerül kialkudni és elfogadni a harmadik nemzetközi hitelprogramját az országnak?

Egy további a twitteren széles körben tárgyalt kritikus pont, hogy az eurózóna 50 milliárd eurónyi biztosítékot szeretne a görögöktől a további segítségnyújtáért cserébe, privatizálandó állami vagyon formájában. Európai bizottsági források szerint azonban az ötven milliardra vonatkozó szövegezés várhatóan "maximum ötven milliárdra módosul". Ugyanezen forrás állítja nem megalapozott az a híresztelés sem, amely szerint az athéni kormány azt szeretné, ha a Valutaalap nem térne vissza az országba.

Tanácsi források szerint az átmeneti úgynevezett áthidaló hitel (kb 7,5 milliárd euró) kockázatát, a tárgyalások mellett mindvégig a görögök mellett álló francia kormány vállalná, melyet azonban a párizsi vezetés egyelőre cáfol.

A tárgyalóasztalnál ádáz vita zajlott továbbá a hollandok vesszőparipája körül, mely arra kényszerítené a görög kormányt, hogy minden a 2012-es második hitelprogramhoz kialkudott reform óta véghezvitt változást vissza kellene csinálnia. Egy bizottsági forrás szerint ez azonban nem vonatkozna olyan kérdésekre, mint a görög közmédia bezárása, csak a pluszban felvett közalkalmazottakra és kiadásokra lenne érvényes.

Teljesen lekerült viszont a diplomaták szerint a tárgyalóasztalról az a német javaslat, mely öt évre átmenetileg kizárná az eurózónából a görögöket. Ezzel a javaslattal sokáig riogatták a pénzügyminiszterek a görögöket, de már az eurózóna vezetőinek indulásakor sem volt a tárgyalási alap része.

Újságírók azon kérdésére, hogy van e arra vonatkozó számítás, meddig húzhatja Görögország anélkül, hogy végleg csődbe menjenek a bankjai egy diplomata úgy fogalmazott: nagyon kevés az idő, de pár napig még túlélhetik a bankok az áthidaló hitel rendelkezésükre bocsátása nélkül is.