Orbán Junckerrel tárgyal a menekültügyről

2015.09.01. 13:23
A miniszterelnök csütörtökön Brüsszelbe utazik. Szóba kerülhet az EU-s segítség Magyarországnak.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Európai Bizottság vezetőjével, Jean-Claude Junckerrel találkozik, jelentette be a brüsszeli testület szóvivője, Margaritis Szkinasz. Nem rendkívüli találkozóról van szó, emelte ki, de a jelenlegi helyzetben aktuális, hogy a két politikus megbeszélést tartson, tette hozzá.

A találkozón szóba kerülhet az a nyolcmilliós eurós gyorssegély, amelyet Dimitrisz Avramopulosz, a migrációért, uniós belügyekért és polgárságért felelős uniós biztos már június végén megígért Magyarországnak. A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból (AMIF) folyósítandó összeget elsősorban arra lehetne fordítani, hogy jobb feltételeteket teremtsenek a menedékkérők fogadására.

  Csakhogy az ígéret óta eltelt két hónap, és úgy látszik, a pénz még nem érkezett meg Budapestre. Az Európai Bizottságtól úgy tájékoztatták az EUrologust, hogy csak augusztus közepén kapták meg a magyar kormánytól a hivatalos kérelmet a gyorssegélyre.

Augusztus végére ígérték a döntést Brüsszelben arról, hogy a magyar hatóságok által leadott igények közül melyeket hagyják jóvá. Ennek ellenére úgy tudjuk,  a döntés még nem született meg.

Októberi menekültügyi konferencia Budapesten

A miniszterelnök annak a budapesti konferenciának a megszervezését is sürgetheti a bizottsági elnöknél, amelynek témája a nyugat-balkáni országokkal és Törökországgal való együttműködés a bevándorlás kezelésére.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elégedetlenségének adott hangot hétfő délután Brüsszelben, hogy ilyen késői időpont jön csak szóba. " Mi szeptembert javasoltunk, az Európai Unió bürokratái jelezték, hogy ez nem fog menni" - mondta a miniszter hétfő délután Brüsszelben. "Nem pontosan értem, hogy hogy nem lehet egy konferenciát megszervezni egy hónapon, két héten belül.  Ez egy olyan probléma, amire nem érünk majd rá megoldást keresni rendes munkaidőben."

  Francia-magyar összetűzés

A találkozónak az is aktualitást ad, hogy kisebb diplomáciai csetepaté alakult ki a francia és a magyar kormány között, amikor Laurent Fabius francia külügyminiszter a hétvégén azt nyilatkozta: nagyon súlyosnak ítéli azt, ahogy Magyarország viselkedik a menekültkérdésben.

Szijjártó Péter érezhetően bosszúsan beszélt az ügyről, és jelezte, hogy a jelenlegi problémák egyik alapja éppen az, hogy politikusok felelőtlen nyilatkozatokat tesznek. Utalást tett rá, hogy ahogy Magyarország is először a saját háza táján "söpröget", a többi európai államnak is ezt kellene tennie.

Magyarországról beszél a külföldi sajtó

Az Európai Bizottság kedd déli sajtótájékoztatója Magyarországtól volt hangos. A külföldi média élénken érdeklődött, hogy mi az EU végrehajtó szervének hivatalos véleménye: szabályos-e a déli határon felhúzott kerítés.

Magyarországnak megvan a joga hozzá, hogy úgy védje meg a határait, ahogyan jónak látja

- ismételte el sokadszorra a választ Natasha Bertaud, a Bizottság témáért felelős szóvivője. "A közös külső határokat minden tagállam önállóan védi, a schengeni szabályzat nem rendelkezik róla."