Németország odalépett Brüsszelben

2015.09.14. 12:28
Schengen ideiglenes felfüggesztését az EU-s belügyminiszterek rendkívüli találkozója elé időzítették. Orbán letiltotta Pintér Sándor brüsszeli sajtótájékoztatóját.

Hétfő délután soronkívüli ülést tartanak az EU belügyminiszterei Brüsszelben. A szervezők hosszú és csúnya vitára számítanak, ahol a menekültek európai elosztását pártoló Németország nem fog kesztyűs kézzel bánni a kvótarendszert ellenző tagállamokkal.

Pintér Sándor belügyminiszter is részt vesz a délutáni vitán, Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár pedig délelőtt tárgyal az októberi EU-csúcs előkészítéséről Brüsszelben. Múlt héten bejelentették, hogy mindkét miniszter a sajtó elé áll majd hétfőn a tanácsülések után.

Vasárnap azonban miniszterelnöki utasításra lemondták a sajtószereplést.

A miniszterelnöki döntés ugyanazon a napon született, amikor Németországban bejelentették, hogy a német-osztrák határon ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést, mert egyszerre túl sok menekült érkezett Münchenbe. Az „ideiglenes” jelző általában legfeljebb harminc napot jelent.

Berlin odateszi magát

A menekültek befogadásával kapcsolatban sokáig végtelen türelmet mutató Angela Merkel augusztus végén szólalt meg először keményen: arra kérte az EU-s országokat, hogy álljanak be egy közös menekültfogadó-rendszerbe. Az elmúlt két hétben pedig a német kormány minden fórumon ezt az üzenetet hangoztatta. Lehet, hogy mostanra fogyott el Berlin türelme, és úgy gondolták: nem árt megtámogatni a német tárgyalópozíciót egy erős húzással.

A délutáni ülésen várhatóan vita nélkül elfogadják majd a 40 ezer menedékkérő EU-n belüli áthelyezéséről szóló korábbi brüsszeli javaslatot, majd rátérnek a keményebb dióra: a 120 ezer embert érintő múlt héten bejelentett csomagra. Ebben az újabb körben Magyarországról is átirányítanának 54 ezer menedékkérőt más EU-s országokba, a magyar kormány azonban már csütörtökön világossá tette, hogy nem kér ebből a megoldásból.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker hétvégén is puhította magyar tárgyalópartnereit, de a Reuters szerint a tárgyalások vasárnapra megfeneklettek.

Egyre többen fenyegetnek határellenőrzéssel

Juncker cseh és szlovák vezető politikusokkal is tárgyalt az elmúlt napokban, de ők sem zárták a szívükbe a kötelező kvóták ötletét. Hétfőre átmenetileg Csehországban is visszaállították a határellenőrzést.

Az osztrák kormányban kisebb kavarodás történt: bár vasárnap délután Werner Faymann osztrák kancellár arról beszélt, a németek lépése után Ausztria nem fog most határellenőrzést bevezetni a magyar határon, Sebastian Kurz külügyminiszter pár órával később már mást mondott.

Dánia integrációért felelős minisztere, Inger Stoejberg pénteken azt nyilatkozta, hogy a menekültek elosztása már megvalósult Európában, és Dánia már szép számmal be is fogadott belőlük. Emlékeztetett rá, hogy a szíriai bevándorlók közül ők fogadták be a második legnagyobb menekültcsoportot Európában. Mindazonáltal a múlt héten regisztráció nélkül továbbengedtek egy csapat Svédországba igyekvő menedékkérőt.

Theo Francken, Belgium migrációs minisztere nemrég arra figyelmeztetett, hogy nekik is le kell zárniuk a határaikat, ha a német döntés miatt megugrana a Belgiumba igyekvő bevándorlók száma.

Október közepére tervezik az EU-s vezetők következő csúcstalálkozóját. Ha hétfő délután nem születik politikai megegyezés a közös menekültügyi fellépésről, előrébb hozhatják a csúcs időpontját.