Juncker stand-upolt Horn Gyula szobrának avatásán

2015.09.16. 19:33 Módosítva: 2015.09.18. 13:31
Jean-Claude Juncker meglepetésvendég volt a szoboravatón

Kedden délután felavatták Horn Gyula szobrát az Európai Parlamentben. A bronz fejszobor a volt miniszterelnökről elnevezett terem előtt kapott helyet. A szobor Kocsis András munkája, aki az MSZP Jókai utcai székházában lévő szobrot is készítette.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője szervezte a leleplezési ünnepséget, ahová hivatalos volt Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista elnöke is. Schulz végül nem jött el, viszont meglepetésszerűen beállított az Európai Bizottság vezetője, Jean-Claude Juncker, aki az egyik résztvevő beszámolója szerint

egy halom szoci között nyomott egy egyszemélyes stand-upot.

Azzal nyitott (a videóban 18:50-től), hogy eredetileg nem tervezett beszélni, de aztán mégis úgy gondolta, hogy mondania kell pár szót, mert Horn Gyula jó barátja volt.

A volt miniszterelnök fia, ifjabb Horn Gyula visszaemlékezett édesapja egyik mondására, miszerint a két legfontosabb pillanat az ember életében: amikor megszületik, és amikor rájön, hogy mi végre született. Szerinte az édesapja rájött erre, és ehhez a célhoz maradt következetes egész életében.

Juncker erre azzal kontrázott:

nos, én kereszténydemokrata lettem, szóval úgy látszik, még nem jöttem rá, hogy mire születtem.

Elmondta még, hogy különleges emlékek fűzik Hornhoz, mert amikor 1995 januárjában luxemburgi miniszterelnök lett, rögtön februárban ő volt az első vendége, akit hivatalosan fogadott. 1995 novemberében pedig az első kormányfői útja Magyarországra vezetett, ahol Horn Unicummal ajándékozta meg. „Több üveggel, de lehet, hogy több rekesszel is” – mondta.

Azt is mondta, hogy mi, magyarok legyünk büszkék Horn Gyulára, mert remek ember volt.

(Videó: Szanyi Tibor EP-képviselő irodája)