Orbán nem áldozat, felelősségre lehet vonni

2015.10.07. 14:57 Módosítva: 2015.10.07. 17:23
Az európai liberális frakció képviselőjével beszélgettünk a „hetes cikk” beindításáról Magyarország ellen. Sophie in ’t Veld nem Orbánt Viktort nézte ki ellenfélnek. Azt szeretné, ha az EU ugyanúgy kikényszerítené a demokratikus kormányzást minden tagállamban, ahogy a közös piaci szabályokat is betartatja.

„Orbán nem támogatja a kritikus gondolkodást Magyarországon. Éppen ellenkezőleg: szeretné elnyomni.  Ez a legaggasztóbb probléma”  – mondta az EUrologusnak Sophie in ’t Veld, az Európai Parlament holland liberális képviselője Strasbourgban. Arról kérdeztük, hogy miért indítványozta a liberális-demokrata frakció (ALDE), hogy az EU Tanácsa vesse alapos vizsgálat alá a kormány egyes intézkedéseit, és állapítsa meg, hogy azok a szerződésbe foglalt alapvető európai értékek szellemében születtek-e.

„Amióta Orbán úr hatalomra került, aggasztó irányt vett a politika Magyarországon emberi jogi szempontból, és nem csak egy területen. A média befolyásolása, az igazságszolgáltatás függetlenségét ért korlátozások, a romák kirekesztése, a hajléktalanokat sújtó szabályok, a bevándorlás-ellenes konzultáció, és a bevándorlókkal való bánásmód – ha ezeket összeszámoljuk, világos a kép, hogy nem egy modern, nyitott demokrácia szellemében vezeti az országot az Orbán-kormány. Az egyik legrosszabb intézkedés azonban az oktatás reformja, ami azt célozza, hogy elnyomja a független, kritikus gondolkodást” – fejtette ki a képviselő. Elmondta, hogy elsősorban annak kellene utánajárni, hogy

Magyarországon miért olyan halk az ellenállás a kormány intézkedéseivel szemben.

Világossá tette azonban, hogy nem Magyarország az egyetlen hely az unióban, ahol emberi jogok sérülnek, és ő sem Orbán Viktort pécézte ki magának ellenfélként. „Nincs olyan ország, amelyik kritika fölött állna. Sok szabályozás ellen fölemeltem a hangom az utóbbi időben: a melegeket kirekesztő intézkedések ellen Litvániában, a csehországi médiatörvény, a francia javaslat, hogy deportálják a romákat, a bolgár határon épített kerítés – az ellen is tiltakoztam, hogy a saját országomban kamerákkal ellenőrizzék a határátlépőket, és az ellen is, ahogy a kiskorú menedékkérőkkel bánnak. Talán Finnország az egyetlen tagállam, ahol nem kellett még kérdezősködnöm” – jegyezte meg.

Kijelentette, hogy ő sem szeretne állandóan magyar ügyekről vitázni. Inkább azt javasolja, hogy az EU intézményi szinten lépjen fel az alapjogok védelméért, ugyanúgy, ahogy a közös piaci szabályokat is betartatja a tagállamokban. „Senki nem vitatja az unió fellépését, amikor állami támogatással kapcsolatos szabályok sérülnek.

Olyan eljárása azonban nincs az Európai Uniónak, amelyik kikényszerítené a demokratikus kormányzást a tagállamokban.

Pedig azt szeretnénk, hogy mindenki azonos szabályok szerint játsszon.”

Orbán nem áldozat, hanem egy politikus

„Orbán Viktor nem áldozat, hanem egy politikus, akit felelősségre lehet vonni azért, amit tesz. Természetes, hogy el kell magyaráznia, mit miért csinál.

Egy egészséges demokrácia pedig elbírja a kritikát, nem kell félnie tőle.

In ’t Veld rámutatott, hogy a nemzetközi szervezetektől: az Európa Tanácstól és a Velencei Bizottságtól az elmúlt években Magyarországot érő kritika nem véletlen. Ahogy az sem, hogy a Fidesz saját európai parlamenti frakcióján, a néppárti frakción belül is sokan elégedetlenek Orbán Viktor politikájával. Az Európai Bizottság a napokban kért magyarázatot a kormánytól amiatt, hogy az illegális határátlépőkre vonatkozó új szabályozás EU-s jogot sérthet.

Végezetül hozzátette: „Egy másodpercig  se higgyék, hogy Orbán minden támogatója maradéktalanul elégedett azzal, ahogy az országot vezetik. Hallok olyan hangokat a Fidesz soraiból, nagyon halkan, hogy sokan vannak, akik kényelmetlenül érzik magukat.”