Fico lett a szocialisták Orbánja

2015.10.08. 16:42 Módosítva: 2015.10.08. 18:27
Lehet, hogy kizárják az európai szociáldemokrata pártcsaládból a szlovák miniszterelnök pártját.

Nem boldogok Robert Fico nyugati kollégái az európai szociáldemokrata pártcsaládban a szlovák miniszterelnök bevándorlás-ellenes és muszlimokat kirekesztő, elmúlt hónapokban tett kijelentései miatt.

„Ha a bevándorlók elosztására életbe léptetnek egy automatikus eljárást, akkor egyszer csak arra fogunk ébredni, hogy százezer ember lesz körülöttünk az arab világból; és ez egy olyan probléma, amivel nem szeretném, ha Szlovákiának szembe kellene néznie” – mondta Fico szeptember elején.                                                

Robert Fico számított a magyar kormányfő leghűbb szövetségesének a menekültek EU-n belüli elosztását szorgalmazó brüsszeli javaslat elleni harcban. A miniszteri tanácsülésen, ahol a menekült-elosztási rendszer végül életbe lépett, Magyarország, Románia és Csehország mellett Szlovákia voksolt még a határozat ellen. Azóta Románia és Csehország visszavett az ellenkezésből, Szlovákia viszont bekeményített: a szlovák igazságügyi minisztérium szóvivője múlt héten bejelentette, hogy az Európai Unió Bíróságán fogják megtámadni a menekült-áthelyezési műveletet jóváhagyó döntést. December közepéig tervezik benyújtani a keresetet. Indoklásuk szerint a Tanács megkerülte a rendes jogalkotási eljárást, egyébként pedig csak teljes egyetértésben dönthetett volna egy ilyen horderejű ügyben.

A Financial Times-nak nyilatkozó brüsszeli tisztviselők szerint halványak Szlovákia esélyei, hogy megnyerje a pert, ha bírósági eljárásra kerül sor.  A magyar kormány is fontolóra vette, hogy az EU-s bírósághoz fordul a menekült-áthelyezési művelet ügyében, de először kikérik az Országgyűlés véleményét a kérdésben.

Update: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be Luxemburgban egy csütörtöki miniszteri találkozó előtt, hogy a magyar kormány szerint is elfogadhatatlan, hogy Brüsszel egy kötelező bevándorló-befogadási kvótát akar ráerőltetni a tagállamokra. "Azt gondoljuk, hogy ez ellentétes az Európai Unió jogrendszerével, és a nemzeti szuverenitás megsértésének esete áll fönn, tekintettel arra, hogy a tagállami jogokat vonnak el ebben az esetben."

Kérdőre vonták Ficót

Hétfő délután Ficónak Strasbourgban kellett magyarázkodnia az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója (S&D) előtt. Tagadta, hogy kirekesztő megnyilatkozások hagyták volna el a száját, a menekültek befogadásának ügyében pedig nem volt hajlandó engedni, továbbra is ellenzi az eljárást. A hírek szerint a szereplése felpaprikázta a hallgatóságát. Különösen a francia szocialisták – Francois Hollande köztársasági elnök pártja – elégedetlenkedtek, és Fico pártjának, a Smernek a kizárását szorgalmazzák a pártcsaládból.

Amit Orbán Viktor retorzió nélkül megúszott a saját keresztény-konzervatív pártcsaládjában, azt a szlovák miniszterelnök nem kerülheti el olyan könnyen. A nyugat-európai muszlim közösségek hagyományosan a szociáldemokrata-progresszív pártokra szavaznak. Érthető, ha a német, olasz és francia szocdem pártok vezetői, akik a pártcsalád lényeges döntéseit hozzák, nem szeretnék elidegeníteni ezt a szavazótábort olyan megszólalásokkal, amelyek „az Európa, mint keresztény erőd” gondolatra játszanak rá.

Persze Fico mindent megpróbál, hogy a saját pozícióját erősítse Szlovákiában. Jövő márciusban parlamenti választások elé néz, ahol egy jobbközép koalíció kiütheti a nyeregből a pártját.

Pénteken ül össze az Európai Szocialista Párt (PES) vezetősége, hogy a Smer sorsáról tárgyaljanak. Úgy tudjuk, erősek azok a hangok a pártcsaládon belül, amelyek kizárnák a szlovák pártot, ha Fico nem vonja vissza az EU Bíróságára készülő keresetét a menekült-áthelyezési döntés ellen.

Merkel is beszólt Ficonak

A szocialistákat kívülről is éri nyomás, hogy regulázzák meg a szabadszájú szlovák kormányfőt. Angela Merkel német kancellár az S&D parlamenti szövetségese, az Európai Néppárt frakcióülésén ekézte a közép-európai vezetőket.

Arról nem lehet tárgyalni, ha valaki azt mondja, az nem az én Európám, ahol muszlimok élnek az országomban

- szögezte le a kancellár. Az EU hitelessége Merkel szerint az olyan menekültek befogadását ellenző érvek miatt kerül veszélybe, mint amikor a szlovákok azt mondják, nem akarnak muszlimokat befogadni Görögországból vagy Olaszországból.

Belügyi tanács csütörtökön

Ebben a hangulatban ültek össze a tagállami belügyminiszterek, hogy a megerősített európai határvédelemről tárgyaljanak csütörtökön. A menekült-áthelyezési rendszer mellett az asztalukra kerül a közös határőrizet Görögországban az EU-s határvédelmi és bevándorlási ügynökségek égisze alatt, a menekültek biztonságos betelepítését célzó program az EU-n kívüli menekülttáborokból. A tanácsülés margóján a visegrádi államok miniszterei külön is tartanak megbeszélést.

Este rendezik meg a Balkánon át zajló bevándorlást körüljáró konferenciát, ahol EU-s külügyminiszterek találkoznak majd kollégáikkal a balkáni országokból és a Közel-Keletről.  • Hírek
  • Hírek