Hamarosan kihallgathatják Kovács Bélát

2015.10.12. 18:57 Módosítva: 2015.10.12. 20:02
Az Európai Parlament jogi szakbizottsága nagy többséggel azt javasolta a Parlament plénumának, hogy függesszék föl Kovács Béla, a kémkedéssel vádolt jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát, de parlamenti képviselőként továbbra is dolgozhasson.

Két ellenszavazattal, két tartózkodás mellett azt a javaslatot tette az Európai Parlament (EP) jogi szakbizottsága hétfő délután, hogy az EP bocsássa a magyar nyomozó hatóságok rendelkezésére Kovács Bélát, az európai uniós intézmények elleni kémkedéssel vádolt jobbikos képviselőt.

Azzal a kitétellel azonban, hogy nem gátolják Kovács parlamenti munkáját. Ha a plenáris ülés jóváhagyja a döntést, a magyar hatóságok minden nyomozati cselekményt bevethetnek Kovács Béla ügyének feltárására, de egy intézményközi megegyezés értelmében nem vehetik őrizetbe.

Le Pen és Beppe Grillo frakciója nem adta volna ki

Úgy tudjuk, hogy a francia radikális jobboldali Marine Le Pen frakciójából szavaztak ketten Kovács Béla mentelmi jogát felfüggesztő döntés ellen. Az olasz Beppe Grillo Öt Csillag Mozgalmának frakciójából két tartózkodás érkezett.

Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője szerint azért született ez a felemás döntés, mert a szakbizottság több tagja azon az állásponton volt, hogy a magyar ügyészség érvei Kovács mentelmi jogának felfüggesztésére nem olyan mértékig meggyőzőek, hogy jó lelkiismerettel átadhassák a képviselőt az igazságszolgáltatásnak.

Kemény dió

Másfél éve húzódik már a döntés Kovács Béla mentelmi ügyében. Az EP jogi szakbizottsága többször összeült megtárgyalni, és nem győzték meg őket a magyar ügyészség által rendelkezésükre bocsátott dokumentumok, amelyek konkrétumokat nem tartalmaztak, csak leszögezték a tényállást, hogy az EP-képviselőt az európai uniós intézmények elleni kémkedéssel vádolják.

Kovács Bélát is meghallgatta a testület, aki az egész eljárás során visszautasította a vádakat. Amikor azzal gyanúsították, hogy konspiratív módon tartott találkozókat orosz partnerekkel, úgy felelt, hogy ő csak a munkáját végezte: az Európai Parlament tagjaként volt az a feladata, hogy orosz képviselőkkel, gazdasági lobbikkal tartsa a kapcsolatot.

Július közepén Polt Péter főügyészt személyesen invitálták az Európai Parlamentbe, hogy jelenjen meg a szakbizottság előtt, és válaszoljon a képviselők kérdéseire. Részletekbe menő válaszokkal azonban akkor sem szolgálhatott, hogy milyen bizonyítékok alapján vádolják Kovács Bélát.

„Minden egyes olyan ponton, amikor a szakbizottság valamelyik tagja arra kérte, hogy mondjon valami konkrétumot, azt válaszolta, hogy nem teheti, mert az államtitoknak minősül” – emlékezett vissza Niedermüller Péter az akkori ülésre.

Polt Péter az Indexnek nyáron azt nyilatkozta, hogy a vádhatóság viszont azért halad lassan a nyomozással, mert még egy csomó információra lenne szüksége, amelyeket csak akkor szerezhetnének meg, ha Kovács mentelmi jogát felfüggesztenék. „Minden elvesztegetett nap elvesz valamit abból a lehetőségből, hogy megalapozottan vádat lehessen emelni, és megalapozottan lehessen ítélkezni” – mondta akkor a főügyész.

Kompromisszum született

Úgy tűnik tehát, hogy a két intézmény egymást tartotta sakkban az ügyben, míg végül hétfő délután kompromisszum született.

Az EP eljárási szabályzatának értelmében a jogi szakbizottság kivételes esetben javasolhatja, hogy „a mentelmi jog felfüggesztése kizárólag a büntetőeljárásra vonatkozzon, és a jogerős ítélet meghozataláig a képviselő mentesüljön bármely formájú fogva tartás, vizsgálati fogságban tartás vagy más, képviselői megbízatásának teljesítését akadályozó intézkedés alól” (9. cikk (6)).

Az Európai Parlamentnek nincs arra vonatkozó jogosítványa, hogy kikényszerítse: a jogerős ítéletig ne vegyék őrizetbe Kovács Bélát. Az EP mindössze javaslatot tett erre, amit a magyar hatóság jog szerint felülírhat. Ha azonban erre kerülne sor, az EU-s intézmények és a magyar hatóságok közötti viszony látná kárát az egyoldalú döntésnek.

Korábban is volt már példa, hogy ezt a megoldást vetették be egy mentelmi ügy elbírálásában. Legutóbb idén nyáron a francia néppárti Jérôme Lavrilleux esetében, akit azzal vádoltak, hogy számlákkal trükközött Nicolas Sarkozy 2012-es elnökválasztási kampányában. Kovács esetét az tette bonyolulttá, hogy most először vádolnak valakit uniós intézmények elleni kémkedéssel. Szájer József fideszes EP-képviselő, a szakbizottság magyar tagja szerint ezért is tartott ilyen sokáig, mire döntésre jutottak. Az ülés után örömét fejezte ki, hogy a sokakat érdeklő ügynek a bíróság előtti tisztázására másfél év után végre sor kerülhet.

A Jobbik üdvözli a döntést

A Jobbik szerint az Európai Parlament Jogi Bizottságának már régen javasolnia kellett volna Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését - írta hétfő esti közleményében a párt. A Jobbik szerint Kovács Béla többször is jelezte a bizottságnak valamint a széles közvéleménynek, hogy nem kíván élni a mentelmi jogával és hogy annak felfüggesztését ő maga kéri. "Ez a Jobbikban egyébként is alapvető gyakorlat, a mentelmi jogot eltörölnénk, a többi párttól eltérően mi soha nem bújtunk ezen intézmény mögé" - írták.

Másfél év után született meg végre a bizottsági döntés, bízzunk benne, hogy az Európai Parlament gyorsabban dönt, és mihamarabb kiderül az igazság, Kovács Béla pedig végre tisztázni tudja magát a független magyar bíróság előtt - írta a Jobbik. 

Szerdán szavazás

Valószínűleg szerdán dönt az EP plenáris ülése, ahol várhatóan vita nélkül jóváhagyják a szakbizottság javaslatát, és felfüggesztik Kovács Béla mentelmi jogát.

A Kovács Béla-ügyről szóló cikkünket itt találja.