Orbán: Péntek délután döntünk a horvát határzárról

2015.10.16. 06:44 Módosítva: 2015.10.16. 06:57
Orbán uniós erővel védené a görög határt, és pénteken dönt a horvát-magyar zöldhatár lezárásáról. A horvát kormányfő nem ért vele egyet.

Nehéz sikerként kiemelni bármit annak az EU-csúcsnak a végén, amelyet úgy hívtak össze, hogy nem voltak kitűzött céljai. A legbiztatóbb pont talán az, hogy már látszik az út, hogyan fog Törökországgal közösen dolgozni az unió a menekültválság megoldásáért.

Nem fogják azonban elsietni. A találkozót lezáró dokumentum szerint ugyanis ráér majd tavasszal újra összeülni és kiértékelni, hogy milyen előrelépés történt a Törökországgal szembeni vízumkényszer feloldásában és a visszatoloncolási eljárások lefektetésében.

Orbán Viktor mindenesetre bizakodó az ügyben, csak azt sajnálta az ülés végén, hogy amíg tartanak a tárgyalások, addig is nyitva marad a török-görög határ, ahol a legtöbb migráns lép be az EU területére. A miniszterelnök EU-s ellenőrzés alá vonná a görög határt.

„A magyar javaslat mindig is az volt, hogy menjünk le közösen délre, és ott jöjjön létre az a határvédelem, ami tehermentesíti Macedóniát is, Szerbiát is, Horvátországot és Magyarországot is” – nyilatkozta.

A vízumszabályok lazításán kívül még hárommilliárd eurós nagyságrendű támogatást fontolgatnak Törökország számára, ezzel segítve Ankarát abban a törekvésében, hogy megelőzze a szíriai menekültek Európába vándorlását. Ezt erősítette meg Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozót követően – számolt be az MTI. A támogatás pontos összegéről, és a magyar hozzájárulás mértékéről még nem született döntés.

Már megint a kvóták

„Volt egy pillanat, amikor tumultózus jelenetek történtek, intellektuális értelemben, amikor hirtelen fölélénkült a huszonnyolc miniszterelnök” – mesélte Orbán Viktor. Akkor történt ez, amikor újból szóba került az Európai Bizottság terve, hogy állandósítaná az EU-ba érkező menedékkérők tagállamonkénti kvóták szerinti elosztását.

A tanácsi következtetések között eredetileg lett volna egy utalás erre az állandó mechanizmusra, azonban ez végül kikerült a szövegből.

Fokozatosan dolgozni fognak

Az EU külső határainak védelmével kapcsolatban abban állapodtak meg, hogy „dolgozni fognak egy integrált menedzsment-rendszer fokozatos felállításáért”. Szóval semmi sietség.

Addig is a visegrádi négyek megállapodtak a magyar déli határok közös védelmében. Csehország és Szlovákia 50, Lengyelország 50-60 rendőrt küld majd. Csehország legfeljebb száz katonával is támogatja az erőfeszítést.

A horvát-magyar kerítés ügyét pénteken kora délután tekinti át a magyar nemzetbiztonsági kabinet, és dönteni fognak a horvát-magyar zöldhatár lezárásáról, mondta Orbán Viktor.

„Rendészeti szempontból és határőrizeti szempontból minden feltétel megvan” ahhoz, hogy fizikailag lezárják a horvát zöldhatárt.  

Azt a minőségű határvédelmet, amit a szerb határon már létrehoztunk, a horvát határon is teljesíteni tudjuk

- vélekedett.

Orbán a horvát televízió kérdésére megerősítette, hogy beszélt a horvát miniszterelnökkel a kerítésről. Hogy mit szólt rá a horvát kormányfő? „Nem értett egyet.”