Merkelék szerint a spanyol kerítés pozitív példa lehet

2015.10.21. 16:21
A Spanyolország és Marokkó közti határkerítést pozitív példának kellene tekinteni a migránskérdés megoldására az Európai Néppárt kongresszusán tárgyalt javaslat szerint. Ahhoz képest a magyar határzár kispályás.

Kemény fellépést favorizál migránsügyben az Fidesz EU-s pártcsaládja, az Európai Néppárt. Madridban próbálnak közös nevezőre jutni a párt vezetői október 21-22-én.

Nem mindegy, mit mond a Néppárt

Az Európai Parlamentben a Néppárté a legnagyobb frakció, az Európai Bizottságban a biztosok felét – köztük az elnököt – ők adják, és a tagállamok közt is relatív többségben vannak, ráadásul az uniós csúcstalálkozókat is néppárti vezeti le, úgyhogy egyáltalán nem mindegy, mire jutnak a spanyol fővárosban.

A pártcsaládnak Angela Merkeltől Orbán Viktorig sokféle jobbközép, konzervatív-kereszténydemokrata tagja van. A sokszínűség hátránya, hogy komoly nézeteltérések feszítik belülről a pártcsaládot, és időről időre felbukkannak a pletykák, hogy a Fideszt akár ki is zárhatják a csoportból. Legutóbb nyáron, a budapesti frakcióvezetőségi ülésükön röppentek fel ilyen hírek, pedig ott nem is dönthettek volna egy párt kizárásáról.

Orbán Viktort néha kritizálják saját szövetségesei is: halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentései miatt májusban került sor heves szóváltásra zárt ajtók mögött. Szakításig azonban sosem fajul a helyzet a pártcsaládján belül viszonylag erős Fidesszel.

Büntetnék a görögöket és az olaszokat

A Néppárt egy – még nem végleges – határozati javaslat szerint azt követeli, hogy erősítsék meg a külső határok őrizetét mind a tengeren, mind a szárazföldön.

A Spanyolország és Marokkó közti nyugat-mediterrán modellt pozitív példának kellene tekinteni

– írja a néppárti belügyminiszterek által összerakott szöveg. Ez kedves gesztus a házigazdák felé, csakhogy a spanyolokhoz tartozó, de Afrikában található Ceutát és Melillát a magyarnál jóval komolyabb kerítésrendszer veszi körbe, így a mondat ellentétes például Angela Merkel korábbi nyilatkozataival.

Eközben a baloldali vezetésű Görögországot és Olaszországot külön is nevesítik, mint olyan tagállamokat, amelyeknek meg kellene védenie a határait, főleg azért, mert eurószázmilliókat kaptak a helyzet kezelésére. Kötelezettségszegési eljárást kérnek az Európai Bizottságtól azokra, akik nem képesek erre.

Ha egy tagállam a nagy migrációs nyomás miatt „nem tudja egyedül kezelni a problémáit, akkor segítséget kellene kérnie az EU-tól vagy más tagállamoktól”

 – rímeltek Orbán Viktor javaslatára, aki szerint pontosan ezt kellene kérnie a görög kormánynak. (Igaz, a magyar vezetés a BruxInfo szerint még az eddig kialkudott erősítéshez sem nagyon akar hozzájárulni, mindössze egy hőkamerával felszerelt járművet ajánlott fel négyfős személyzettel a görög határra, plusz két szakértőt a menekülteket segítő uniós ügynökségbe. Nem mintha a többiek összetörték volna magukat: a szükséges 775 főből múlt hét végéig csak 48 jött össze.)

Kint tartanák a menedékkérőket

Emellett a néppártiak a múlt heti csúcstalálkozó végkövetkeztetéseinek megfelelően a törökökkel való együttműködést erősítenék. Árulkodó, hogy cserébe csak a pénzügyi segítség növelését lengetik be, a törökök által áhított vízumkönnyítésről, pláne a csatlakozási tárgyalások gyorsításáról egy árva szó sincs.

A nyugat-balkáni országok is pénzt és egyéb segítséget kapnának a migránsok regisztrálására, valamint elszállásolására. A tagállamokra és tagjelöltekre – azaz az egész Balkánra és Törökországra – biztonságos országként kellene tekinteni.

Az EU-val szomszédos országokban állítanának fel létesítményeket, ahol elbírálnák a menedékkérelmüket – azaz csak azt engednék be, aki valóban jogosult a védelemre.

A regisztrációnak a schengeni belépés előtt kellene megtörténnie

– szögezi le a közlemény.

Gyorsítanák a kérelmek bírálati idejét és az elutasítás esetén a hazatoloncolásét is. Biztonsági zónákat és visszatelepítési központokat állítanának fel Afrikában, valamint a Közel-Keleten, hogy harmadik országokban, a migránsok indulási helyéhez a lehető legközelebb tudjanak biztonságot és humanitárius segítséget nyújtani nekik (magyarán ne keljenek útra az EU-ba).

Zsúfolt a program

A konferencián emellett olyan uniós kérdésekben is határozatokat hoznak, mint a digitális egységes piac vagy az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény, aminek az egyik legnagyobb támogatói. A választásra készülő házigazdáknak adnak egy kis löketet azzal, hogy a jobboldali spanyol kormánypárt gazdasági és munkahely-teremtési sikereit taglalják, plusz egy határozattal beolvasnak a függetlenedni vágyó katalánoknak. Emellett tisztújítást végeznek, a második napon pedig a néppárti állam- és kormányfők tartanak minicsúcsot.