Nem kell a briteknek több európai egység

2015.11.04. 07:26
Ha az euróövezetiek még több brüsszeli szabályt akarnak, akkor csinálják nélkülük. Csak a közös piac maradjon egységes, vázolta uniós reformterveiket a brit pénzügyminiszter.

Előálltak néhány konkrét kéréssel a britek, hogy milyen reformokat szeretnének az EU-tól, mielőtt népszavazást tartanak a szigetország uniós tagságáról.

David Cameron miniszterelnök már több csúcstalálkozón is előhozakodott az EU reformjával, de a téma minden alkalommal csak öt-tízperces szünetként szolgált a görög válság, a menekülthelyzet vagy más, sürgetőbb probléma tárgyalása közben. A briteknek azt rótták fel Brüsszelben, hogy a követeléseik nem elég konkrétak, ezért nem tudnak foglalkozni velük.

Nem kell egyre szorosabb egység

George Osborne pénzügyminiszter november 3-án Berlinben orvosolta a hiányosságot. A következő követeléseket sorolta fel:

  • Az euróövezeten kívüli országokat meg kell védeni, ha az EU tovább integrálódik. Ha a közös pénznemet használó tagállamok szorosabban együtt akarnak működni, például a költségvetésük és a pénzügyi politikájuk összehangolásában, ezzel ne tegyenek keresztbe a briteknek.
  • A bankunióban való részvétel maradjon önkéntes, vagis nekik ne kelljen felelniük más tagállamok bankbetéteiért, és a londoni pénzügyi központnak, a Citynek se kavarjanak be brüsszeli szabályokkal.
  • Ismerjék el, hogy az EU-nak több pénzneme van. A mostani szabályok szerint előbb-utóbb elvileg mindegyik EU-tagállamnak be kellene vezetnie az eurót, csak a britek és a dánok kaptak kivételt.
  • A brit adófizetők ne feleljenek euróövezeti országok megmentéséért. Erre már korábban ígéretet kaptak, de a harmadik görög mentőcsomag előtti gyorskölcsön miatt megszegték. Brüsszel jogi garanciákat lengetett be, hogy nem lesz még egy ilyen eset.
  • Nem kérnek az uniós alapszerződésekben lefektetett „egyre szorosabb egységből”.
  • Mindezek ellenére a közös piac maradjon meg egységesnek: ebből a buliból azért ne túrják ki őket.

Olyan általánosabb kéréseket is megismételt, mint az adminisztratív terhek csökkentése a vállalkozások számára. Nagyobb szerepet adnának a nemzeti parlamenteknek az uniós döntéshozatalban. Annak is szeretnék elejét venni, hogy az  EU-n belül vándorlók válogathassanak a tagállamok jóléti rendszerei között.

Pandora EU-s szelencéje: a szerződésmódosítás

A változtatások némelyikéhez valószínűleg alapszerződés-módosítás kellene, ami egy hosszú és bizonytalan folyamat, ráadásul a brit népszavazásig – legkésőbb 2017-ig – biztosan nem végeznének vele. George Osborne elővette a régi érvet, hogy amúgy is több olyan intézkedést kellene az alapdokumentumokba írni, amelyeket kutyafuttában, az EU-s joganyagon kívüli kormányközi szerződésekkel hoztak meg a válság idején. A németek ráadásul tovább akarják erősíteni az euróövezet közös kormányzását, amihez szintén meg kellene piszkálni a szerződéseket. „Hadd legyek itt őszinte: köthetünk egy alkut és együttműködhetünk” – ajánlotta fel, hogy kölcsönösen segítsék egymást a módosításokban.

Decemberben állnak elő a farbával

A brit miniszterelnök várhatóan a jövő héten küld egy levelet Donald Tusknak, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnökének a részletes reformjavaslataikkal. Ezekkel majd a decemberi EU-csúcson foglalkoznak.