Újra műsoron a Bazi nagy görög válság!

2015.11.09. 21:52

Az előző részek tartalmából

A nemzetközi koprodukcióban gyártott színes tragédia korábbi évadában Görögország végre pénzhez jutott. Cserébe Alekszisz Ciprász miniszterelnök kormánya rábólintott egy tételes, ütemtervvel ellátott reformcsomagra, de a kemény intézkedések végrehajtásához senkinek nem fűlik a foga. „A görög hatóságokon áll, hogy végrehajtsák, amiről júliusban és augusztusban megegyeztünk” – figyelmeztetett az euróövezeti pénzügyminiszterek november 9-i ülése előtt Wolfgang Schäuble.

Amíg a görögök nem préselik ki magukból a kért államháztartási reformokat, egy kétmilliárd eurós részletet nem kapnak meg. Eredetileg ezen az ülésen döntöttek volna az utalásról, ezt az izgalmas fordulatot azonban a következő epizódra hagyták.

Portugál mellékszál

Lisszabonban a héten valószínűleg megbukik az eddigi jobbközép kisebbségi kormány, amely hiába zárta le tavaly sikerrel az ország 78 milliárd eurós segélyprogramját, és nyert az idei októberi választáson, mégis elveszítette a parlamenti többségét. A megszorítások visszafordításával kampányoló szociáldemokraták, szélsőbaloldaliak és zöldek együtt akarták átvenni a kormányzást, de a jobboldali elnök inkább a sajátjait bízta meg a feladattal – hiába, mert azóta sem sikerült összehozniuk a többséget.

Az Európai Bizottság nem akarta kommentálni a fejleményeket. Annyit azért jeleztek: a Portugália ellen indított túlzottdeficit-eljárásnak nem lesz vége, ha nem csökkentik hosszú távon is fenntartható módon a költségvetési hiányt. Azaz: megnézhetik magukat, ha egy új, baloldali kormány elkezdene költekezni.

Új szereplők: a bevándorlók!

Többek között egy olyan akción megy a vita, amivel a görög állampolgárok száz részletben fizethetik vissza az esetleges állami tartozásaikat. A hitelezők azt akarják, hogy aki csúszik a törlesztőkkel, azt rakják ki a programból. Azt is szeretnék, ha a kormány lazítaná a jogi akadályokat a bedőlt jelzáloghitelesek kilakoltatása elől.

Nem akarják elvenni a hajlékot az emberek feje felől, de azt se, hogy „stratégiai becsődölők” visszaéljenek a szabályokkal. Ráadásul rendezni kell a görög bankok helyzetét is, mondta Pierre Moscovici. A pénzintézeteket alaposan megtépázta a nyáron a második görög mentőprogram bedőlése, ideiglenesen be is kellett zárni őket.

Athénból azzal kontráznak, hogy a lakáspiacot bedöntheti, ha nekiállnak elárverezni egy csomó otthont, és társadalmi összetartásra van szükség a reformok végrehajtásához. A menekültválságra is hivatkoznak a nehézségeik között, mondván: az közel évi félmilliárd eurós többletköltséget jelent nekik, miközben csak 330 milliót fedez az EU.

A producerek bizakodnak

A lemaradáshoz képest elég derűlátóan jött el a találkozóról az ülést levezető Jeroen Dijsselbloem. Szerinte sokat haladtak és mindkét fél nagyon együttműködő. A következő epizódot jövő hét elején vetítik: egy munkacsoporti ülésen dönthetnek a szereplők a pénz utalásáról, ha addigra kiköhögik a görögök az elvárt reformokat.