A terror hozhatja össze Putyint a Nyugattal

2015.11.16. 21:11
Az Iszlám Állam ellen mintha körvonalazódna az összefogás, de a migráció ügyében nem sokra jutottak a G20-ak találkozóján.

A párizsi vérengzés a G20-ak hétfői csúcstalálkozóján is átírta a programot a törökországi Antalyában. A 19 legnagyobb gazdaságú ország és az EU vezetői eredetileg olyan kérdésekkel foglalkoztak volna, mint az adóelkerülés vagy az éghajlatváltozás elleni harc. A migrációt és az Iszlám Állam visszaszorítását a törökök tolták be a napirendre, a terrortámadás pedig végleg áthelyezte a hangsúlyt.

„Mi itt a G20-as csúcson határozott jelzés küldünk, hogy erősebbek vagyunk, mint a terrorizmus bármely formája” – csapott oda szóban Angela Merkel német kancellár.

El is ítélték a terrorizmust, nem is akárhogy, hanem „a lehetséges legerőteljesebb kifejezésekkel”. Megígérték, hogy együtt lépnek fel a világ békéjét és biztonságát fenyegető szervezetek ellen.

Az ISIS közös ellenség

Most azonban tényleg úgy látszik, hogy sikerülhet egységet kialakítani, és a nyugati országok összeállnak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az Iszlám Állam ellen. Annak ellenére, hogy korábban látni sem akarták Putyin fő szövetségesét, Bassár al-Aszad elnököt Szíria élén, és amikor Moszkva megindította Damaszkusz oldalán a bombázásait, első körben a nyugatiak által segített mérsékelt felkelőket lőtte szét.

Az uniós vezetők közül különösen David Cameron brit miniszterelnök lelkesedett.

Ez amiatt különösen érdekes, mert a szigetország a Kreml elleni szankciók egyik leglelkesebb híve, és a legutóbbi uniós külügyminiszteri találkozón nagyon határozottan ellenezte, hogy Aszad hatalmon maradhasson. Az EU akkor – többé-kevésbé határozottan – egységfrontot mutatott a szír elnökkel szemben.

Most David Cameron arról beszélt, hogy kész „kompromisszumokra”, és

Aszad „nem lehet az oltár, amelyen lemészároljuk Szíriát”.

A fordulatban a párizsi támadás mellett közrejátszhat, hogy a Kreml korábban jelezte, nem akarja mindenáron Aszad kezét fogni és „a szír nép döntésére” bízná a dolgot (kérdés, hogy például egy Aszad által előre lezsírozott választást mennyire tekintenének ennek Moszkvában). Putyinéknak is egyre fontosabb lenne az együttműködés, miután a közelmúltban vélhetően az Iszlám Állam felrobbantott egy orosz utasszállítót Egyiptomban.

François Hollande francia elnök a közeljövőben hármasban találkozik orosz és egyesült államokbeli kollégájával, ami további jele, hogy Putyint beveszik a csapatba, ráadásul Moszkva elkezdett tapogatózni a szíriai ellenzék felé.

Migráció: egy kérésre futotta

A másik fő téma a migráció volt, de Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke már a találkozó elején arra figyelmeztetett, hogy ezt ne mossák össze a terrorizmussal. „Ez egy globális probléma”, amire az egész világnak közösen kell megoldást találnia és a gyökereinél kell kezelnie. „Ebből a szempontból nem örülünk a ténynek, hogy

a nemzetközi szervezetnek juttatott pénzek óriásit zuhantak egy ilyen drámai időszakban.

Példának okáért a Világélelmezési Program több mint 63 százalékosan alulfinanszírozott 2015-re és kevesebb, mint két hónapunk van hátra” – figyelmeztetett.

Sikerként könyvelhette el, hogy a csúcs záródokumentuma minden országot felszólít a terhek megosztására a menekültek áttelepítésén, humanitárius befogadáson és segélyeken keresztül. Magyarán ne csak Szíria szomszédai (főleg Törökország), a nyugat-balkáni útvonal országai és az EU-s célállamok gondokodjanak az ellátásról, hanem szálljon be mindenki. Konkrét vállalásról vagy határidőről viszont egy szó sincs.

Az EU fut az USA után

A találkozón az EU megállapodott Ausztráliával, hogy megkezdik a tárgyalásokat egy szabadkereskedelmi egyezményről. Üröm az örömben, hogy az Egyesült Államok már le is tárgyalt velük egyet, amiben rajtuk kívül tíz másik ország is benne van.