Furcsa számháború megy Brüsszel és a tagállamok között

2015.11.16. 07:53
Az Európai Bizottság úgy tudja, többet akarunk segélyekre költeni, mint amennyit a kormány Brüsszelnek írt, és más országoknál is pontatlanok az adatok. A lényeg, hogy a tagállamok messze nem adtak össze annyi pénzt, mint korábban ígérték.

Az uniós tagállamok a korábbi ígéretüket felrúgva nem adnak elég segélyt a migránsok fő származási országainak. Brüsszel azt várja a pénzektől, hogy közvetetten – az ottaniak életkörülményeit javítva – vagy közvetlenül – például az elutasított és visszaküldött menedékkérők integrálásával – csökkentik az EU felé indulók számát.

Az uniós költségvetés összesen 9,2 milliárd eurót (nagyjából 2800 milliárd forintot) fordít erre a célra 2015-2016-ban. Ebből 1,8 milliárd euró megy az afrikai és 500 millió euró a szíriai trösztalapnak, A tagállamok megígérték, hogy ehhez a két felajánláshoz és 500 millió euró egyéb (pl. a Világélelmezési Programnak szánt) segélyhez ugyanannyit tesznek hozzá, mint az EU. Ahogy ezt már korábban írtuk, eddig messze elmaradtak a vállalástól, a november 11-12-i csúcstalálkozóra sem tudtak elég pénzt összekaparni.

Az Európai Bizottság adatai alapján csak a szükséges nagyjából ötöde, a 2,8 milliárd euróból mindössze alig 573 millió jött össze a nemzeti kormányoktól (ráadásul a nem EU-tag Norvégia és Svájc is beszállt). Magyarország összesen 4,8 millió eurót (nagyjából másfél milliárd forintot) adott be a kasszába. Ezzel szinte pontosan a mezőny közepén végzett Luxemburg és Lengyelország előtt, lemaradva Szlovákiától. A legkisebb, pár tízezer eurós összegeket Ciprus, valamint a migránsok fő útvonalán fekvő Szlovénia és Horvátország dobta be a közösbe. A pénzügyileg továbbra is vergődő Görögország rajta sincs a listán.

A történetben külön csavar, hogy egy kormányzati forrás szerint Magyarország nem ezeket az adatokat küldte be. Úgy tudjuk, más tagállamoknál is vannak eltérések az Európai Bizottság által közzétett és a valóban beígért számok között, ráadásul nem is kicsik. A bemondott magyar összeg ugyanakkor nemhogy magasabb, hanem alacsonyabb, 4,17 millió euró (1,3 milliárd forint). Magyar részről kérték az adatok javítását, de ez még nem történt meg.

   afrikai alap szíriai alap Világélelmezési Program ENSZ Menekültügyi Főbiztosság egyéb összesen
bizottsági adat 0,5 3 0,3    1 4,8
beküldött magyar adat 0,6 3 0,3 0,25 0,02 4,17

Ahhoz mindenesetre nagyon durva eltérések kellenének a Bizottság által közzétett és a valóban beküldött számok között, hogy befoltozzák a több mint 2,2 milliárdos összesített hiányt (főleg, hogy a különbség nem csak pozitív, hanem Magyarországhoz hasonlóan negatív is lehet).