Sorba állhatunk majd mi is az unióba befelé jövet

2015.11.20. 18:44 Módosítva: 2015-11-21 00:00:09

A terrorveszélyre való tekintettel az EU-s belügyminiszterek szigorítanák az uniós állampolgárok útlevél-ellenőrzését az Európai Unió külső határain. A párizsi támadás miatt összehívott pénteki rendkívüli tanácsülésen arra kérték az unió javaslattevő testületét, az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be módosítást a határvédelmet szabályozó Schengen-kódexre. Azt szeretnék, ha EU-s állampolgárok is szisztematikus ellenőrzésen esnének át, ha belépnek az unió területére.

A mostani eljárás szerint, amikor magyar útlevéllel megérkezünk egy távoli utazásból a schengeni határra, a határőrök csak a személyazonosságunkat csekkolják, vagyis, hogy valóban a miénk-e az útlevél, és roboghatunk is tovább befelé. Az EU-n kívüli országok állampolgárainak adatait viszont átfuttatják a Schengen Információs Rendszer (SIS) adatbázisán, amelyből kiderül, hogy az adott személy ellen beutazási tilalom van-e érvényben.

A francia kormány nyomására a miniszterek most azt kérik, hogy az EU-s állampolgárokon is rendszeresen le lehessen futtatni ez azt ellenőrzést. A jelenlegi jogszabály csak szúrópróba-szerű vizsgálatra ad lehetőséget. Párizsnak azonban különösen fontos a szigorúbb határőrizet, miután kiderült, hogy a múlt pénteki terrortámadás elkövetői uniós állampolgárok voltak.

Az EU-s bűnüldöző összefogás egyelőre finoman szólva sem hatékony

Nem a határvédelem az egyetlen terület, ahol a nemzeti hatóságoknak jobban össze kellene kapniuk magukat, ha az egymással való együttműködésről van szó. A tagállami rendőrségek munkáját uniós szinten koordináló ügynökség, az Europol vezetője, Rob Wainwright csütörtökön rémisztő nyilatkozatot tett az Európai Parlamentben arról, hogy a terroristáknak egyelőre csak a nyomában lihegnek.

Az Europol nem kap meg minden információt, amire szüksége van

– jelentette ki a belügyi szakbizottság ülésén – 2000 nevünk van, pedig az általános vélekedés szerint legalább 5000 ember utazott ki Szíriába vagy Irakba, hogy ott harcoljon.” A bejelentett nevek felét pedig mindössze öt tagállam és „egy nemzetközi partner” szolgáltatta, ami azt mutatja, hogy nem minden EU-s tagállam használja megfelelően az információmegosztó rendszert.

Hogy senkiben ne maradjon kétség, mennyire súlyos a helyzet, leszögezte: „Egy nagyon komoly, jól ellátott, elszánt nemzetközi terrorista szervezettel állunk szemben, amely már Európa utcáin is tevékenykedik. Indokolt tehát feltételeznünk, mindenféle túlzás nélkül, hogy további támadások valószínűek.”


Rob Wainwright, az Europol igazgatója az Európai Parlamentben, november 19-én. A videón 1:50-től beszél. 

Európai terrorellenes központ nyílik

A miniszterek pénteken megígérték, hogy kiképzik a nemzeti rendvédelmi szerveket a SIS információs rendszer használatára, és el fogják érni, hogy azok nagyobb figyelmet fordítsanak a külföldi terrorista harcosok kiszűrésére.

Január 1-jén pedig európai terrorizmus elleni központot állítanak föl, amelynek az lesz a feladata, hogy szorosabbra fűzze a tagállami hatóságok közötti kapcsolatot a terrorista harcosok, a fegyvercsempészet és a terroristák pénzügyi forrásai utáni nyomozásban.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!