Indulhat az aláírásgyűjtés a hetes cikkről a magyar kormány ellen

2015.11.30. 13:06 Módosítva: 2015.11.30. 17:47
Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a polgári kezdeményezést a hetes cikk szerinti eljárás megindításáról.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn nyilvántartásba vette az „Ébredj, Európa” című polgári kezdeményezést, amely, ha sikerrel jár, arra kéri az EB-t, hogy javasolja a hetes cikk szerinti eljárás megindítását, vagyis annak a vizsgálatát, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja-e az alapvető európai értékeket a munkája során.

A Bizottság politikai vezető testülete, a biztosok kollégiuma múlt kedden megvitatta, hogy befogadható-e a polgári kezdeményezés, és úgy döntött, hogy a nyilvántartásba vétel feltételei teljesültek.

Navracsics Tibor levélben tiltakozott az ellen, hogy arra az egyetlen kollégiumi ülésre tűzték ki az ügyet, amikor ő igazoltan távol volt az elmúlt két hónapban.

Politikailag érzékeny ügy

A polgári kezdeményezések nyilvántartásba vétele általában automatikus. Az Európai Bizottság jogi szolgálatának véleményét figyelembe véve az EB főtitkársága végzi el a bejegyzést.

Múlt kedden mégis a politikai vezető testület, a biztosok kollégiuma elé került az ügy: Frans Timmermans, a Bizottság első alelnöke, az állampolgári ügyekért felelős biztos vezette elő az „Ébredj Európa” polgári kezdeményezés befogadhatóságát, az ülés napirendjének tanúsága szerint. Vélhetően azért, mert politikailag érzékeny kérdésről van szó, és mert ebben a formában még nem kérték uniós állampolgárok a hetes cikk életbe léptetését.

A nyilvántartásba vétel feltételei:

A kezdeményezést népszerűsítő Európai Humanista Föderáció ügyvezető igazgatója, Pierre-Arnaud Perrouty szerint a harmadik feltételből jön a félreértés: míg az Európai Bizottság holnapján szereplő információkból úgy tűnhet, hogy csak új jogszabály alkotását javasolhatja a Bizottság polgári kezdeményezés hatására, az EU-s alapszerződésben az áll, hogy bármilyen „jogi aktusra” tehet javaslatot. A hetes cikk szerinti eljárás is ilyen jogi aktus.

Mi történik most?

  • A polgári kezdeményezés szervezői megkapják a Bizottságtól a visszaigazolást a nyilvántartásba vételről.
  • Elkezdik az aláírásgyűjtést. Választókorú uniós állampolgárok írhatják alá a kezdeményezést.
  • Egy évük van rá, hogy legalább hét tagállamból legalább egymillió támogató nyilatkozatot összegyűjtsenek egy online felületen vagy papíralapú formanyomtatványon. Mind a hét országban össze kell jönnie egy minimális számú aláírásnak.
  • Ellenőrzik a támogató nyilatkozatokat, ez legfeljebb 3 hónapig tart.
  • Ha összejön egymillió érvényes szignó, akkor a Bizottság fogadja a szervezőket, akik részletesen ismertethetik a kezdeményezésben felvetett kérdéseket.
  • Lehetőséget kapnak arra, hogy az Európai Parlamentben nyilvános meghallgatáson ismertessék kezdeményezésüket.

Valószínűtlen, hogy ebből „hetes cikk” lesz

A procedúra legvégén a Bizottság hivatalos választ fogad el, amelyben megindokolja, hogy a kezdeményezés hatására kíván-e lépéseket tenni, vagy sem. Az eddigi 50 európai polgári kezdeményezésből három esetben jutott el eddig a szakaszig a folyamat, és egyik esetben sem kívánt jogi lépéseket tenni az EU-s testület. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a hetes cikk szerinti eljárás „aktiválását” sem fogják javasolni.

A hetes cikk életbe léptetéséről a Miniszterek Tanácsa dönt. Ha a miniszterek úgy látják, hogy  fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy sérülnek az unió alapvető értékei, egy konzultációs folyamatot indítanak be az EU-s kormányokat összefogó Tanács és Magyarország között.

Évekre vagyunk tehát attól, hogy a magyar kormány elleni büntetések egyáltalán szóba kerülnének.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!  • Hírek
  • Bankszámla