Elindult a bírósági eljárás a menekültkvóták ellen

2015.12.04. 16:03
Az EU bírósága fel is függesztheti a menekült-áthelyezést az ítélethozatalig, a szlovák és a magyar kormány által indított eljárásban.

Az Európai Unió Bírósága pénteken nyilvántartásba vette a keresetet (C-647/15), amelyet Magyarország a menedékkérők uniós tagállamok közti áthelyezéséről szóló határozatával szemben nyújtott be egy nappal korábban.

Arról az uniós programról van szó, amely 120 ezer, Görögországba és Olaszországba érkezett menedékkérőt oszt el az EU-s országok között. Ezt a rendkívüli műveletet Szlovákiával, Csehországgal és Romániával közösen leszavazta a magyar kormány a brüsszeli miniszteri tanácsülésen szeptemberben. Szlovákia a hét elején adta be a keresetét ugyanebben a témában. A szlovák kormány korábban azt sérelmezte, hogy a Miniszterek Tanácsa megkerülte a rendes jogalkotási eljárást, egyébként pedig csak teljes egyetértésben dönthetett volna egy ilyen horderejű ügyben.

A bírósági eljárás első szakaszában leveleket vált egymással Magyarország és a Miniszterek Tanácsa. Ezután kitűzhetnek egy tárgyalási napot, ahol a felek szóban is előterjeszthetik az érveiket, a bírák pedig kérdéseket tehetnek föl. A hallottak alapján először főtanácsnoki indítvány születik, majd a bíróság nagytanácsa dönt. Rotáció alapján választják ki, hogy milyen nemzetiségű bírák ülnek a tanácsban, így előfordulhat, hogy magyar, szlovák, lengyel és román bíró is bekerül a tizenöt fős döntnöki testületbe.

Jó esély van rá, hogy gyorsított eljárásban zajlik le a folyamat, ekkor pár hónap alatt döntés születik. A rendes ügymenet 15–18 hónapig is eltarthat.

A felperesek támogathatják egymás keresetét, és mivel hasonló ügyekről van szó, könnyen lehet, hogy egyszerre fogják tárgyalni a szlovák és a magyar indítványt. Sőt, számítani lehet rá, hogy Csehország is perel a következő hetekben.

Szlovákia egy olyan ideiglenes intézkedést is kért a bíróságtól, hogy az ítélet meghozataláig függesszék föl a vitatott döntést, vagyis álljanak le a menekült-áthelyezési művelettel, amely néhány hete már zajlik: 159 menedékkérőt helyeztek át eddig Olaszországból és Görögországból. Spanyolország, Svédország, Németország, Franciaország, Finnország és Luxemburg fogadta be őket. Néhány héten belül dönt róla a bíróság, hogy indokoltnak látja-e a művelet felfüggesztését.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !