Tusk nyílt levélben szólt be David Cameronnak a tervezett reformja miatt

2015.12.08. 13:14
Persze csak finoman. Az uniós országokból Nagy-Britanniába érkező bevándorlóknak járó juttatásokat nem a legjobb ötlet visszatartani, emlékeztetett.

Februárra megállapodás születhet Nagy-Britannia és az Európai Unió között David Cameron miniszterelnök kívánságairól, de Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, és a tárgyalások vezetője figyelmeztetett, egyáltalán nem élvez osztatlan sikert a többi tagállam körében az a terve, hogy befagyasztaná az uniós országból érkező bevándorlóknak járó juttatásokat. 

Donald Tusk hétfőn írt levelet az uniós tagállamoknak David Cameron kormányfő novemberi levelére válaszolva, melyben Cameron négy területen kért EU-s reformot, hogy aztán Nagy-Britannia uniós tagsága mellett kampányolhasson a jövőre várható referendumon.

„A tárgyalások azt mutatták, hogy a brit kormányfő által felvetett kérdések nehezek,” írta Tusk, szívességet téve Cameronnak, akit bírálói azzal vádolnak, hogy túl gyenge reformprogramot nyújtott be az EU-nak, és nem is gondolja komolyan a népszavazást.

Négy évig nincs juttatás az EU-n belüli migránsoknak?

A legkritikusabb pont az unióból származó bevándorlók, munkavállalóknak járó juttatások visszatartása négy évig. Ezzel leginkább a kelet-európai tagállamok nem értenek egyet, de más tagállamok is a munkavállalók szabad mozgásának alapvető uniós jogának megcsorbítását látják benne.

„Ez a legkényesebb kérdés, ami tartalmas politikai vitát igényel decemberben,” írta Tusk, utalva a jövő heti uniós csúcsra.

A „lengyel vízvezetékszerelő”

Nem feltételezzük, hogy a lengyel Donald Tusk hazabeszél, de tény, hogy a legtöbb kelet-európai bevándorló Lengyelországból érkezett Nagy-Britanniába a 2004-es csatlakozás óta. A Telegraph márciusi cikke szerint nagyjából 700 ezer lengyel él az Egyesült Királyságban. Ők gyakori céltáblái a bevándorlásellenes brit függetlenségi párt (UKIP) propagandájának.

Tusk ugyanakkor felvázol néhány kompromisszumot, például bizonyos, a gyermekek után járó juttatások visszatartása, vagy a visszaélések elleni küzdelem terén, de nagy áttöréssel nem kecsegtet.

A másik három brit kérés bagatell

Tusk szerint három másik területen viszont könnyű lesz megállapodni. Az eurózónán kívüli uniós tagállamok számára biztosítékokat dolgoznak ki, hogy semmi olyan nem történik a közös valutával, ami negatívan befolyásolja az övezeten kívüli tagállamokat. Akár vétót is beleépíthetnek az ezt garantáló eljárásba.

A volt lengyel kormányfő szerint az unió versenyképességének növelése is közös cél.

Az egyre szorosabb unió építésének elvét a britek megkérdőjelezik, de Tusk szerint ez sem ok a tragédiára. Azzal érvel, hogy különböző módon erősödhet az integráció, az nem kell, hogy más tagállamokat is befolyásoljon. Elismeri a nemzeti parlamentek fontosságát, de nem tér ki arra, hogy a parlamentek esetleg vétójogot kapnának uniós jogszabályok alkotásánál, ami Cameron egyik óhaja lenne. (A nemzeti parlamentek most is jelezhetik már a jogszabály-alkotás folyamán, ha valamivel nem értenek egyet, és akár el is kaszálhatnak javaslatokat.)

A UKIP szerint Cameron blöfföl

Cameron bírálói, elsősorban a Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szerint Tusk végre leleplezte Cameron blöffjét.  

Paul Nuttall,  a párt helyettes vezetője szerint a levél megmutatta, hogy az EU nem hajlandó az EU-s migránsoknak járó juttatásokból jelentősen visszavenni, ezért szerinte: „Cameronnak be kell váltania ígéretét, és a kilépésért kell kampányolnia,” idézte a Reuters.

Cameron az egyre népszerűbb UKIP és pártja hőzöngőit próbálja lecsillapítani azzal, hogy reformokat követel ki az EU-tól, majd azok alapján népszavazást rendez a brit tagságról.

Tusk emlékeztet: „A cél olyan megoldásokat találni, amelyek megfelelnek a brit kormányfő várakozásainak, és megerősítik az unió alapjait. A bizonytalanság az Egyesült Királyság uniós jövőjét illetően destabilizáló hatású.” Hozzáteszi: „A geopolitika visszatért Európába. Erősnek és egységesnek kell lennünk.”

A tagállamok a jövő heti csúcson vitatják meg először érdemben a britek kéréseit, és februárban születhet megállapodás, amelynek alapjána aztán Cameron kampányolhat a bennmaradás mellett. Ha akar.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !