48 órával a vége előtt az ambíció hiányzik a klímacsúcs szövegéből

2015.12.10. 08:55 Módosítva: 2015.12.10. 10:07
Újabb változat készült el a párizsi klímacsúcs megállapodás-tervezetéből – a száznál több országot tömörítő „ambiciózusok” csoportja szerint erőtlen a szöveg.

Nyúzott arcok, végtelen kis- és nagycsoportos egyeztetések sorozata és szakadatlan tudósítások jellemzik 48 órával a vége előtt az ENSZ klímacsúcsát Párizs Le Bourget külvárosának expópavilonjaiban.

„Nem elég ambiciózus”

Továbbra is bizakodó a légkör, noha a szakértőkkel, diplomatákkal és civilekkel beszélgetve egyre világosabb: ugyan várhatóan lesz megállapodás, de már csak keveseknek maradt olyan illúziója, hogy „erős” lesz a szöveg.

Ezt támasztotta alá az EU klíma- és energiaügyi biztosa szerda kora este a merészebb szöveget akaró országok minisztereivel közös sajtótájékoztatóján. Miguel Arias Cañete úgy fogalmazott,

„nem eléggé lényegre törő és ambiciózus” a legfrissebb szövegtervezet.

Az európai biztos szerint azon lesznek a maradék két napban az immár az Egyesült Államokat is sorai közt tudó országcsoporttal, hogy – várhatóan pénteken délután – a lehető legerősebb és legkonkrétabb célokat megfogalmazó szöveget fogadják el.

Az USA is komolyabb megállapodást akar

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere azért érkezett szerdán Párizsba, hogy újabb politikai lökést adjon a tárgyalásoknak Barack Obama elnök múlt heti felszólalása után. A külügyminiszter szerint „végső soron mind felelősséggel tartozunk egymásnak és végül a következő generációnak”. Konkrét ígéretet is hozott:

megduplázzák a 2020-ra eddig ígért 400 millió dollárt, amivel a fejlődő országok átállását segítenék megújuló energiaforrásokra.

Kritikusai persze rögtön megjegyezték, hogy a washingtoni kormány a beígért összeg sokszorosát költi évente a fosszilis energiahordozók támogatására.

Egyszerűsítettek, de ez visszaüthet

John Kerry nagy visszhangú beszéde után szerda délután – a tervezetthez képest néhány órás csúszással – tették közzé a „letisztázott” szövegtervezetet, amely a félidei 21 oldalról 29-re bővült.

Sikerült haladást elérnünk, de továbbra is rendkívül sok munka vár ránk

– tweetelte a legfrissebb szövegváltozat nyomán Laurent Fabius, a találkozót levezető francia külügyminiszter.

A némileg hosszabb szövegben jelentősen csökkent a zárójeles, vagyis vitás részek száma, ami akár jó jel is lehet. Laurent Fabius délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy sikerült jelentősen csökkenteni a választási lehetőségeket, és azonosítani azokat a kulcskérdéseket, amelyeket politikai szinten kell megoldani a következő napok szakadatlan tárgyalásain.

Hosszú évek klímatárgyalási tapasztalatai alapján azonban sokszor visszaütött, hogy a szövegtervezetet megkurtították a levezető elnökséget ellátó országok diplomatái. Ilyenkor ugyanis sok ország – egyedül vagy csoportban – megpróbálja visszatuszkolni a számukra kedves bekezdéseket és szövegezést, ami miatt könnyen széteshet az egész tárgyalás.

Arra, hogy a mostani szöveg mennyire elfogadható a közel kétszáz résztvevő ország delegációjának, a következő órák tárgyalásai adják meg a választ. Hétfő óta párokban dolgoztatták a minisztereket azért, hogy sikerüljön közös nevezőre jutniuk a kritikus pontokon.

Jogilag kötelező megállapodást akarnak

Ami biztos, hogy a világgazdaság dekarbonizációjának finanszírozása mellett

az országok közti különbségek figyelembe vétele és az államok vállalásainak ambiciózussága lehetnek a megállapodás Achilles-sarkai.

Bizakodásra ad okot, hogy a komolyabb szöveget akaró országok jogilag kötelező érvényű megállapodást akarnak, ragaszkodnak a célok ötévenkénti újratárgyalásához, és az ENSZ-ben szokásos közös minimumkeresés helyett minél nagyobbra törő célokat akarnak szövegbe foglalni.

Ruth Davis, a Greenpeace UK korábbi politikai igazgatója külön örült az ambiciózusok csoportjának, mert hiába vannak hatalmas különbségek az országok között, ezek figyelembe vételével szeretnének a kialkudható legerősebb keretek közt együttműködni.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!