Navracsics rendesen bejár dolgozni

2016.01.13. 17:11 Módosítva: 2016.01.13. 17:31
Közzétették, ki hiányzik a legtöbbet az Európai Bizottság kötelező üléseiről. Navracsics Tibor a legkevésbé lógósak között végzett.

Több európai uniós biztos is rendszeresen hiányozgat a kötelező heti üléseikről egy friss összesítés szerint, írta a Politico. Jean-Claude Juncker elnök szigorú osztályfőnökként tavaly levélben figyelmeztette a lógósokat.

Havi hatmilla fixszel az ember könnyen viccel

Az európai uniós biztosok alapesetben nagyjából 19 ezer euró (mostani árfolyamon körülbelül 6,3 millió forint) fizetést kapnak havonta. Az elnöknek 24,4 ezer euró (7,7 millió forint), az alelnököknek 22,1 ezer euró (közel hétmillió forintot) jár, kivétel a külügyekkel foglalkozónak, akinek 23 ezer eurót (7,25 millió forint) utalnak. A fizetés mellé egyéb juttatások is járnak.

Nem lógtak, munkaügyben utaztak

A legrosszabb eredményt Federica Mogherini mutatta fel: a külügyi biztos csak a megbeszélések kétharmadán szokott ott lenni. Hátulról a második helyre futott be 72 százalékkal az osztrák Johannes Hahn, aki a szomszédságpolitikáért felel.

Az eredményük annyira nem meglepő, mert mindkét feladat sok utazással jár. Az előző külügyi biztos, Catherine Ashton szintén mindig az összesítések legalján zárt.

Hosszú hétvégézik a román biztos

Őket Miguel Arias Cañete klíma- és energiaügyi, illetve Corina Crețu regionális politikáért felelős biztos követi. Előbbi úgy-ahogy takarózhat a párizsi nemzetközi klímacsúccsal, de a kalandos politikai előéletű román biztos már nehezebben hivatkozhat az egyéb feladataira. A Politico korábban egy külön cikkben foglalkozott vele, hogy a rendszeres reggeli késései és hosszú hétvégéi a saját alkalmazottainál is kiverték a biztosítékot (amellett, hogy többük szerint velük végezteti a csip-csup teendőit). A kérdésre, hogy mit csinál a szabaddá tett idejében, azt válaszolta, hogy „olvas”.

Jobban szeretem, ha kevesebb a találkozóm, hogy felkészültebb lehessek, mint ha több találkozóm lenne és nem tudnám, mit beszélek

– mondta.

Navracsics a legjobbak közt

Az eminens a belga Marianne Thyssen lett: csak egyszer nem képviselte személyesen a szociális és munkaügyeket a heti megbeszéléseken. Jean-Claude Juncker elnök se csak papolt a részvétel fontosságáról, holtversenyben a második lett két hiányzással.

A legjobbak között teljesített Navracsics Tibor magyar biztos is. Mindössze négyszer nem jelent meg a heti üléseken. Egyszer például a tagállami oktatási miniszterek ülésén vett részt, amire a szabályoknak megfelelően előzetes engedélyt kért. Aznap volt az utolsó heti ülés, hogy a magyar kormány elleni európai polgári kezdeményezésről tárgyalhatott a biztosi kollégium. Végül akkorra tűzték napirendre a kérdést, hiába tiltakozott a magyar biztos.

Arról nem szól az összesítés, ki hányszor hiányzott engedéllyel, és hogy mire hivatkozva maradtak távol.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!