Nem jött össze az uniós alku a britekkel

2016.01.30. 07:43 Módosítva: 2016.01.30. 12:30
Ha a hét végéig sem sikerül megállapodni, borulhat a brit EU-tagságról szóló népszavazás menetrendje.

„Haladtunk, de nem eleget” – ezzel összegezte a brit miniszterelnök, mire jutott pénteken Brüsszelben a reformcsomagjával. David Cameron több programját lemondva rohant uniós vezetőkkel tárgyalni, mert mielőbb szeretné elfogadtatni a terveit Brüsszelben, hogy népszavazást tarthasson a szigetország EU-tagságáról. David Cameron megígérte: csak akkor kampányol az unióban maradás mellett, ha rábólintanak a reformjaira.

Kevesebbet kérnek belőlünk

A brit miniszterelnök le akarja szorítani a keleti tagállamokból érkezők számát. Úgy érné ezt el, hogy csak négy év után kaphatnának juttatásokat a munkájuk után azok, akik más uniós országból jöttek egy adott tagállamba.

A Reuters szerint az Európai Bizottság meg is adná ezt a lehetőséget egy „vészfékkel”. A probléma, hogy

miközben a brit kormány maga akarná beindítani a mechanizmust, Brüsszel nem az ő kezükbe adná a döntést.

A BBC szerint az Európai Bizottság vizsgálná meg, hogy túl nagy-e a nyomás az adott tagállam ellátórendszerén, és a többi uniós ország mondaná ki a végső szót.

„Rossz vicc”

A brit miniszterelnök nem igazán engedheti, hogy ne az ő kezében legyen a vészfék meghúzásának joga, mert a reformcsomag egyik fő célja épp több jogkört terelni a saját nemzeti kormányokhoz és parlamentekhez. A kilépéspártiak máris rárajtoltak az témára. „Tudjuk, hogy a miniszterelnök maga is felfogja, mennyire elégtelen ez az új javaslat, mert két évvel ezelőtt ő utasította el, mint valamiféle titokzatos mechanizmust, amelyet valószínűleg az Európai Bizottság, és nem mi indítanánk be” – ment neki előre az ajánlatnak Arron Banks, az uniós tagság ellen kampányoló Leave.EU társalapítója.

David Cameron saját pártjának unióellenes belső ellenzéke is forrong. John Redwood konzervatív képviselő szerint a brüsszeli javaslattal „az EU többi részének az engedélyéért kell könyörögnünk, hogy ne kelljen olyan kifizetéseket tenni, amilyeneket nem akarunk – ez egyszerűen egy rossz vicc”.

Borulóban a menetrend

A kiszivárgott információk alapján júniusra tervezik a brit népszavazást az uniós tagságról. Ehhez a következő, februári EU-csúcson kellene nyélbe ütnie az alkut a többi tagállammal, köztük a saját vendégmunkásaikat védő keletiekkel. A brit miniszterelnök  Prágába és Budapestre is ellátogatott az utóbbi hetekben, hogy leszerelje az ellenállást. Orbán Viktor arra figyelmeztette, hogy a visegrádi országok körösen fognak fellépni, és nem fognak belemenni diszkriminatív intézkedésekbe.

David Cameron még vasárnap is tárgyal egyet az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elnökével, de már Budapesten is hangsúlyozta, hogy eredetileg 2017-ig ígérte a referendumot. Talán ő sem feltétlenül számol a brit sajtóban találgatott idén nyári időponttal.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!