Szavazzon, hogy a bátaszéki molyhos tölgy legyen az európai év fája!

2016.02.01. 12:06 Módosítva: 2016.02.16. 00:45
Hatodik alkalommal rendezik meg az „Európai Év Fája” versenyt. Magyarország korábban már kétszer is nyert a szavazáson.

Tizenöt ország különleges fái versenyeznek az „Európai Év Fája” címért a február végéig tartó internetes szavazáson. Az idei magyar induló Bátaszék legöregebb fája, a több, mint háromszáz éves molyhos tölgy.

Minden évben borral locsolják a törzsét

„A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését” – áll a verseny honlapján.

A csehországi székhelyű Environmental Partnership Association szervezi a versenyt, a szervezet magyar tagja az Ökotárs Alapítvány. „Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyet becsülnünk és óvnunk kell. Itt tehát nem a fák szépsége, mérete vagy kora a fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenyben ugyanis olyan fákat keresünk, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek” – írják a verseny szervezői.

A bátaszéki molyhos tölgy kihívói között szerepel a franciaországi síró kék cédrus és Heede ezeréves hársfája Németországban. A tamme-lauri tölgy Észtországban olyan híres, hogy a 2011-ben forgalomból kivont észt 10 koronás bankjegyre is fölkerült. A glasgow-i „szüfrazsett tölgyet” 1918. április 20-án ültették skót szüfrazsett szervezetek annak emlékére, hogy sikerült kiharcolni a nők szavazati jogát. Canicosa „fenyő-tölgye”, Spanyolországban, kuriózum: a 250 éves pireneusi tölgy törzsének egy mélyedéséből fejlődött ki egy skót fenyő 130 évvel ezelőtt. Egyelőre a lengyel Bolko tölgy vezeti a szavazást, bele kell húzni.

Tavaly az észtországi tölgy a focipálya közepén vitte el az első díjat 59 ezer szavazattal, a tatai nagy platán hatezer vokssal lemaradva végzett a második helyen. 2012-ben a felsőmocsoládi öreg hárs győzött, 2013-ban az egri platán.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !  • Tippek
  • Lakáshitel