Ön is kérdezhet a holland külügyminisztertől

2016.02.08. 12:33 Módosítva: 2016-02-08 16:40:29
A Redditen válaszol a kérdésekre az EU tanácsának soros elnöke hétfő délután.

A holland kormány úgy látszik, nem csak ugatja a transzparenciát. A 444.hu szúrta ki, hogy hétfő délután a holland külügyminiszter, Bert Koenders az internet népe elé áll, és válaszol a kérdéseikre.

Nem is akárhol: a Reddit Ask Me Anything („kérdezz bármit”) rovatában 15:45-től lehet nyomon követni, hogy mivel állnak elő az érdeklődő állampolgárok, és hogy meg tudják-e a szorongatni a holland baloldali politikust. Ha kérdést szeretne föltenni, regisztrálni kell egy Reddit fiókot.

Fotó: Twitter ‏@EU2016NL

A virtuális odaállás egy kampánynak a része, amelyben a holland kormány az EU-s döntéshozatalt szeretné átláthatóbbá tenni, például a digitális technológia segítségével. Hollandia elnökli az uniós miniszterek Tanácsát ebben a félévben, így ők döntik el, hogy mi kerül a napirendre, amikor az európai miniszterek heti rendszerességgel egy asztalhoz ülnek Brüsszelben.

A magyar politikusok hogy állnak az internethez?

A személyes kontaktus a politikusok és a választópolgárok között mindig különleges eseménynek számít, pedig mindennapos kellene, hogy legyen. Milyen szép volt, amikor Orbán Viktor nemcsak a Kossuth Rádiónak nyilatkozott péntekenként, hanem a Blikk olvasóival is beszélgetett például arról, hogy a tettei kapcsolatba hozhatóak-e a testmagasságával, miért nézi teljesen hülyének a magyar népet, lesz-e király a fiából, és hogy mikor mond már le végre. Ennek azonban már több, mint egy éve.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő híresen aktív a Twitter-fiókján, nem késlekedik kifejteni a véleményét aktuális ügyekről és durva beszólásokért sem kell a szomszédba mennie. Legutóbbi bejegyzésében világossá tette, hogy nem szereti Putyint.

Szanyi Tibor MSZP-s európai parlamenti képviselővel a tumblr-en lehet összefutni. A januári taxistüntetés kapcsán azt a kérdést tette föl a követőinek, hogy ha ő „keresztbe áll a kocsijával a Deákon, hogy tiltsák be a Fidesz/KDNP-t, akkor mi lesz?”

Kovács Zoltán kormányszóvivőt is utol lehet érni a Twitteren, bár ő angolul posztol, és az utóbbi időben a kormány angol nyelvű blogjának bejegyzéseit népszerűsítette a közösségi oldalon.

Az Európai Bizottság nem az átláthatóság bajnoka

Az uniós döntéseket végrehajtó Európai Bizottságnak is van mit tanulnia átláthatóságból. Éppen hétfő délelőtt fogalmazott meg kemény kritikát az EU-s ombudsman, Emily O’Reilly, hogy a Bizottság készakarva nem számol be minden olyan találkozóról, amelyeket dohánycégek lobbistáival bonyolít le. Az egészségpolitikáért felelős főigazgatóság szorgalmasan publikálja, hogy kikkel tárgyalnak a dohánylobbiból, a hatalmas szervezet többi egysége azonban nem követi ezt a példát, holott ez lenne az ENSZ által elvárt átláthatósági szabály.

„Úgy látszik, hogy folyamatosan alulértékeljük, hogy mennyire kifinomult a dohányipar világszintű lobbizása” – írta Emily O’Reilly. A Bizottság hozzáállása a dohánylobbistákkal való találkozók nyilvánosságra hozatalához nem megfelelő, nem kielégítő és megbízhatatlan, tette hozzá.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !