Brüsszel mindenkinek felszólítást küldött menekültügyben

2016.02.10. 15:54
Pintér Sándor is kapott levelet a bevándorlásügyi biztostól, hogy a magyar hatóságok fogadják az áthelyezésre váró menedékkérőket.

Az uniós miniszterek tavaly szeptemberben egyeztek meg róla, hogy 160 ezer Európába érkező menedékkérőt fognak áthelyezni Olaszországból és Görögországból a következő két évben. Ez volt az a szavazás, ahol Magyarország, Románia, Szlovákia és Csehország a menedékkérők elosztásának alapjául szolgáló kvóták, és ezáltal az egész művelet ellen szavazott.

Mostanáig mindössze 497 migráns vehetett részt a programban, mutatott rá Dimitrisz Avramopulosz bevándorláspolitikáért felelős EU-biztos szerda délután Brüsszelben. „Ezért írtam egy levelet minden belügyminiszternek egy világos és határozott üzenettel: hogy az áthelyezési mechanizmusról hozott döntés kötelezi őket! Azonnal végre kell hajtani.”

Nem működnek a fogadóközpontok

Két okból nem lendült még mozgásba a művelet. A menedékkérők fogadására kialakítandó központok, az úgynevezett „hotspotok” közül még nem állt fel az összes a két dél-európai országban. Az Európai Bizottság (EB) szerdán közzétett jelentése szerint Görögországban a tervezett ötből csak egy üzemel teljes gőzzel, Leszbosz szigetén. A semmiből kell őket fölépíteni, híján vannak megfelelő munkaerőnek, és a koordináció is hagy kivetnivalót maga után, mutat rá az EB.

Ennek ellenére „úgy tűnik, hogy a munka felgyorsult, ami egy pozitív jel. A regisztrált migránsok száma Görögországban emelkedett” – mondta Avramopulosz.

Olaszországban hat hotspotból kettő működik teljesen: Lampedusán és Pozzallón. A harmadikat, Trapanin éppen felújítják.

Nem ajánlanak föl helyeket

Az Európai Bizottság részletes elemzéséből kiderül, hogy az EU-s tagállamok kicsivel több, mint 2000 menedékkérőnek biztosítottak helyet, és csak 12 ország fogadott ténylegesen menekülteket az utóbbi hónapokban. Két fő kifogást említenek, hogy miért ilyen lassan haladnak: több helyen nem nevezték ki a menedékkérők egészségügyi és biztonsági ellenőrzését lefolytató kapcsolattartót, és a célországokban nem elegendő a fogadó-kapacitás.

Öt ország nem szabadított föl még helyeket: Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovénia és Szlovákia. Ausztria befogadási kvótáját átmenetileg 30 százalékkal csökkentette a Bizottság, erről szerdán hoztak döntést.

A kérdésre, hogy miből gondolja, hogy egy újabb levél, egy újabb figyelmeztetés rá fogja venni a tagállami kormányokat, hogy vegyék komolyan a döntést, az EU-biztos nem adott választ. Megismételte, hogy a végrehajtás nemcsak az Európai Bizottság, hanem elsősorban a tagállamok kezében van.

Görögországon belül kell a jó határvédelem, nem kívül

Avramopulosz ugyanekkora figyelmet szentelt a nyilatkozatában a hatékony határvédelem kérdésének. Arra azonban utalást tett, hogy az uniós határ védelmét nem úgy képzeli el az Európai Bizottság, hogy Macedónia magyar segítséggel kerítést épít a déli határon. „A megfelelő intézkedéseket a határ görög oldalán kell életbe léptetni” – mondta, arra utalva, hogy Görögország az uniós határvédelmi ügynökséggel közösen, a többi EU-s állam segítségével, és Törökországgal együttműködve képes kell, hogy legyen rá, hogy a görög szigeteken kezelje a bevándorlási nyomást.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !