Cáfolja Lázár vádjait a bezárásra ítélt MVH

2016.02.10. 13:31
A Miniszterelnökség vezetője által többször támadott, évi százmilliárdokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal számokkal érvel a megszüntetése ellen.

Nyíltsisakossá vált a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) körüli kormányzati belháború. Az MVH ellen Lázár János indított támadást, miután felvette azoknak minisztériumi háttérintézményeknek a listájára, amelyeket a bürokráciacsökkentés jegyében bezáratna. A tervezet szerint 2017 elején jogutóddal szüntetnék meg a hivatalt, amelyen keresztül az EU közös agrár- és halászati politikájának a támogatásait, évente több százmilliárd forintot fizetnek ki.

A 2014-2020-as időszakban összesen mintegy 3700 milliárd forintról van szó.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) bedarálása óta ez az utolsó jelentős, kormányon keresztül elérhető uniós pénzcsap, amit nem a Miniszterelnökség ural. Az MVH hivatalosan az agrártárca alá tartozik, de Lázár János szerint „részben” hozzájuk is. A Miniszterelnökség már korábban átvette a földművelésügyi minisztériumtól a vidékfejlesztési program irányítását, és a hivatalhoz befutó ügyeknél másodfokú hatóságként jár el.

Maradna is az agrártárcánál meg nem is

Lázár János a legutóbbi Kormányinfón az EUrologus kérdésére tisztázta, hogy ha minisztériumba olvasztanák az MVH-t, az a földművelésügyi lenne. Később arról beszélt, hogy a jogutóddal megszüntetendő intézmények irányítói feladatai mennének a tárcákhoz, a végrehajtás viszont a megyei kormányhivatalokhoz.

Terjedelmes vádlista

A Miniszterelnökség vezetője egy február 2-i hódmezővásárhelyi lakossági fórumon pöccent be, és a legutóbbi Kormányinfón, valamint egy MTI-nek adott nyilatkozatban folytatta a hadjáratot. Azért támadja a hivatalt, mert:

  • a gazdáktól panaszok „százait és ezreit” nyújtják be a „gyakran ÁVH-ként emlegetett” MVH-val szemben, ahol nem ügyfélbarát a hozzáállás. (Lázár János a lakossági fórumon például egy olyan gazda ügyén húzta fel magát, aki az MVH szerint üres lapokat adott be egy támogatási pályázatra, és ezt nem jelezték neki vissza utólag, arra hivatkozva, hogy „ez nem a dolguk”),
  • közel nyolcvan volt munkatárs ellen indult vizsgálat, egy korábbi alelnököt például bilincsben vittek el, mert jogosulatlanul akart területalapú támogatást felvenni, így az MVH lopja a gazdák és az EU pénzét,
  • az MVH védi az EU pénzét a gazdáktól, más szóval nem folyósítja elég hatékonyan a támogatásokat (ez Lázár Jánosnak különösen amiatt érzékeny téma, mert 2019 elejére ki akarja fizettetni az összes uniós pályázati forrást, amihez gyorsan ki kellene pörgetni a pénzt),
  • „nem a minisztériumnak van háttérintézménye, hanem fordítva”, mert többen dolgoznak a hivatalban, mint az azt felügyelő agrártárcánál.

Számokkal cáfolnak

Múlt péntekre Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternél is elszakadt a cérna, és nyíltan kiállt az MVH szerinte „törvényesen és tisztességesen dolgozó” munkatársai mellett a „minősíthetetlen hangvételű, alaptalan támadással” szemben.

A hivatal közleményben utasította vissza a vádakat. Az alig egy éve új elnökkel működő, a csalások ellen komoly átalakításokba és éppen bürokráciacsökkentésbe kezdő MVH többek között azzal reagált Lázár János szavaira, hogy:

  • tavaly 232 ezer kérelmet bíráltak el rekordösszegű kifizetés mellett, és csak 1150-en adtak be fellebbezést a döntések ellen.
  • A lecserélt vezetés egy gazda-barátabb hivatalt akar, ezért átalakították az informatikai rendszert és a honlapot, valamint az ügyfélszolgálatot, így a korábbi 50 százalék alatti telefonos elérhetőséget 85 százalék fölé emelték. Kerülték a büntetésre utazó, öncélú ellenőrzéseket, oktatták az ezekben részt vevő munkatársaikat. A gazdákat mintegy 50 ezer e-maillel tájékoztatták arról, mik voltak a leggyakoribb hibáik a támogatási kérelmeknél, és több jogszabály-módosítási javaslattal is segítették őket.
  • Tavaly rekordmennyiségű, mintegy 800 milliárd forintnyi támogatást fizettek ki, ami 15-20 százalékkal haladja meg az előző évek eredményét. Magyarország egyetlen uniós tagországként egyszerre nyolc jogcímnél indította el a kifizetéseket. Csak 2016 első hónapjában 50 milliárdot utaltak, így január végéig a gazdák 95 százaléka kapott alaptámogatást és ilyen arányú kifizetésre még az előző, jól bejáratott agrártámogatási rendszerben sem volt példa. Azon kevés tagállam között voltunk, amelyek bevállalták az előlegfizetést, és a november 30-i határidőre összesen közel 132 milliárd forintot utaltak.

Az MVH elnöke is nyilatkozott röviden az EUrologusnak. Gyuricza Csaba elmondta, hogy az eredményeikkel szeretnék igazolni a munkájukat, és szerinte „nem szabad összemosni a múltat a jelennel”. Arra figyelmeztetett, hogy az intézmény munkáját objektíven kell értékelni, de nem szeretnének személyeskedő vitába belemenni. Annyit azért megjegyzett, hogy a hivatallal kapcsolatban több csúsztatásszerű állítás is megjelent.

A minisztériumi háttérintézmények, köztük az MVH sorsáról akár már az e heti kormányülésen döntés születhet.  • Hírek
  • Hírek