Annyi miniszterelnök megy Brüsszelbe, hogy Juncker már nem bírja követni

2016.02.15. 21:40 Módosítva: 2016.02.15. 22:32
Brüsszelben szeretnék megakadályozni, hogy Nagy-Britannia kilépjen az Európai Unióból, de az Európai Bizottság elnöke már így is el van havazva találkozókkal. Arra azért emlékezett, hogy David Cameron másnap jön látogatóba.

Csúcsra járatják ezen a héten az európai uniós diplomáciát. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk körbeutazza a fél kontinenst, az Európai Bizottság feje, Jean-Claude Juncker pedig Brüsszelben fogadja az állami vezetőket. Egyszerre tárgyalnak a migrációs válság megoldásáról, és azon ügyködnek, hogy Nagy-Britanniát az Európai Unióban tartsák.

Ennyi tárgyalást már nem könnyű észben tartani. Amikor hétfő délután a brit kilépésről, a Brexitről kérdezték Junckert, először leszögezte, hogy az uniós javaslat eleget tesz Nagy-Britannia legfontosabb kérésének, „egy fair deal Nagy-Britanniának és a 27 másik tagállamnak.” Komoly dologról van szó, mert a társadalmi ellátórendszer forog kockán, tette hozzá. Aztán elvesztette a fonalat.

Találkozom David Cameron miniszterelnök úrral holnap reggel, vagy holnap délután, nem tudom, mert annyi miniszterelnök jön. Bevitorláznak, kivitorláznak, már nem tudom, ki mikor jön, mennyi időre, és miért, de ő holnap jön.

Jean-Claude Juncker már nem bírja követni

„A szociális ellátórendszer kérdését a legnagyobb körültekintéssel kell kezelnünk – folytatta Juncker a román miniszterelnökkel, Dacian Cioloș-sal tartott közös sajtótájékoztatóján. – Óvatosnak kell lennünk, mert ez Nagy-Britanniát is érinti, de a többi tagállamot is. Azt hiszem, hogy ezeket a szociális támogatásokat továbbra is meg kell kapniuk azoknak, akik már most is Nagy-Britanniában vannak, az újonnan érkező munkavállalókra pedig meglátjuk. A gyermeknevelési támogatásoknak az indexálása lesz a holnapi tárgyalás középpontjában, és az Európai Tanács ülésén is.”

Az Európai Tanács csütörtökön és pénteken ül össze. Az uniós miniszterelnökök és köztársasági elnökök (azokból az országokból, ahol az államfő kormányoz) a legmagasabb szinten tárgyalják majd meg a brit kéréseket. A fő vitatéma, hogy befagyasszák-e négy évre a Nagy-Britanniába készülő munkavállalóknak járó szociális támogatásokat.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !