Range Roverrel parkolt a brüsszeli földalattiban

2016.02.23. 16:35 Módosítva: 2016.02.23. 23:06
Az alagutak tervrajzait egerek falták föl, egy vonat pedig vezető nélkül kódorgott fél órán keresztül. A hét hírei Belgiumból.

Az EUrologusnál nem örülünk neki, amikor gúnyt űznek a belgákból, mert egy ideje Brüsszelben lakunk, szeretjük a várost és az országot, de most egy héten belül három olyan eset történt, ami tényleg röhejes.

Hétfőn két kilométer hosszan behajtott a földalattiba egy Range Rover, és a déli pályaudvar melletti megállóban leparkolt a síneken. A sofőr alkoholszondája pozitív lett, és két hétre elvették a jogosítványát. Azt írja a Le Soir, hogy először nem akart kiszállni a kocsiból. „Mindennapos, hogy a helytelenül parkoló autók zavarják a forgalmat” – mondta a brüsszeli közlekedési vállalat szóvivője. De egy ilyen esetben, amikor három villamos-földalatti vonalat blokkolt egy autó öt órán keresztül, több ezer eurós büntetésre számíthat a vétkes.

Videó itt!

Egerek dézsmálták meg a tervrajzokat?

Az INRIX városi mobilitási felmérése alapján Brüsszel Európa második legzsúfoltabb városa, ami az autós közlekedést illeti. 2014-ben átlagosan 74 órát vesztegettek el a sofőrök dugóban ülve, csak Londonban értek el ennél magasabb számot. 

A hatalmas forgalmon úgy próbálnak úrrá lenni, hogy a városon belül alagutakba terelik az autókat. Úgy képzeljék ezt el, mintha a Nagykörút közepén a villamossínek alatt négysávos autóút haladna. Ezeknek az alagutaknak a felújítása viszont olyan régóta húzódik, hogy a projekt már-már a négyes metró építésére hajaz.

Az alagutak olyan rossz állapotban vannak, hogy mostanra többet le kellett zárni a forgalom elől.

A csütörtöki EU-s csúcstalálkozó alatt robbant a hír, hogy azért nem haladnak a minden autós által nagyon várt felújítási munkákkal, mert az eredeti tervrajzokat

lehet, hogy megették az egerek.

A brüsszeli parlamentnek állt elő ezzel a magyarázattal a városi infrastruktúrát kezelő hatóság volt vezetője múlt szerdán. A Reuters tudósított az esetről, és felkapta a média.

Hétfőre az intézmény szóvivője korrigált: a kollégája nem szó szerint értette, hogy „megették az egerek”, csak képletesen. Azonban tény, hogy a tervrajzok eltűntek: először helyhiány miatt egy felüljáró pillérjében tárolták őket, aztán két különböző helyre költöztették a dokumentumokat. Az egyikben „nem voltak megfelelőek a tárolási körülmények”, a másik beázott.

Eltévedt a vonat

Ugyancsak csütörtök este, az egyik kisebb vasútállomáson Brüsszeltől keletre vezető nélkül továbbgurult egy vonat. 

Fél órán keresztül robogott, 12 kilométert tett meg, amikor egy mozdonyvezető fel tudott rá ugrani a következő állomáson. A vonat lassan haladt, de azért leállították a forgalmat és kiürítették az állomást.

Nem tudni, hogy miért indult el magától a szerelvény. A vezető azért szállt ki, hogy ellenőrizze a motort. Amikor észrevette, hogy mi történt, azonnal értesítette a kollégáit, hogy cselekedjenek.

Azért nem rossz hely

Ettől függetlenül: egy kedden közzétett tanulmány szerint Brüsszel a 21. helyen végzett azoknak a városoknak a rangsorában, ahol a legjobb élni a világon. Berlin a 13., London a 39., Budapest a 77. 

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !