Megint a kopaszok: ezúttal magyar képviselővel üvöltöztek

2016.03.03. 09:35
Sógor Csaba romániai magyar EP-képviselővel kötözködött egy görög neonáci képviselő, aki kopaszokat is vitt.

Eldurvult egy március 2-i európai parlamenti konferencia a kisebbségi jogokról. Az esetről a Politico európai kiadása számolt be videóval.

Sógor Csaba

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselője, amely ugyanahhoz a jobbközép csoporthoz, az Európai Néppárthoz tartozik, mint a Fidesz. Sógor Csaba 2007, Románia uniós csatlakozásának éve óta az EP-ben dolgozik.

„Menjen ki és fogja be!”

A Görögország nyugat-trákiai régiójában élő törökökről lett volna szó, amikor megszakította a beszélgetést Lamprosz Fountoulisz. Bedobta az Erdősiné-manővert is, mert nem egyedül, hanem pár szép szál kopasz fiatalemberrel érkezett, de nem kuporodott le a fal mellé egy székre és kérdezgetni sem kellett, miért jött, ráadásul ők legalább nem titkolták, hogy ugyanazzal a céllal mentek.

Az Arany Hajnal képviselője – a párt bemutatásához tekintsék meg a zászlójukat – nekiesett a szervező Sógor Csabának. Szerinte nem volt joga Görögországgal foglalkozni, és jogtalanul konferenciázott. A romániai magyar képviselő ekkor még nyugodt hangon próbálta elmagyarázni, hogy lefoglalta a termet, és megkérte a kollégáját, hogy távozzon.

Nem távozott. „Ha nem tud illedelmes és civilizált maradni, menjen ki és fogja be!” – kérte már emelkedő hangon a folyamatosan szövegelő görög képviselőt. Itt érték el azt a pontot, amit már egy amerikai elnökjelölt-választási vitán is csak „értelmetlen kiabálásként” feliratoztak volna, mert bekapcsolódott az egyik kopasz is.

„Nincs török kisebbség Görögországban!” – vágta oda a görög képviselő. (A török külügyminisztérium a „nincsnél” közel 150 ezer fővel többről tud Nyugat-Trákiában.) „Ugyanezeket a hülyeségeket hallottam szlovákiai és romániai népekről” – vágott vissza Sógor Csaba.

„Azért vagyok itt, hogy megvédjem Görögországot!” – kiabálta már az ajtónál Lamprosz Fountoulisz. „Nem, azért van itt, hogy megvédje a európai állampolgárokat! Maga egy európai parlamenti képviselő, de most nem úgy tűnik!” – tette helyre Sógor Csaba. Végül vagy a görög fogyott ki a szóból, vagy megérkeztek a biztonságiak, de mondat közepén megállva dúlva-fúlva kivonult a galerivel „szégyellje magát!” felkiáltással.

Sértik az egyesülési jogukat?

Sógor Csaba a nyugat-trákiai törökök szövetségével, valamint a Képviselet Nélküli Nemzetek és Népek Szervezetével közösen szervezte meg a konferenciát. Az eseményt azzal hirdették, hogy a nyugat-trákiai törököket megfosztják az egyesülési joguktól, mert több olyan csoportot is betiltottak, amelyek nevében benne van a „kisebbség” szó vagy egy etnikum neve. Persze a konferenciával valószínűleg sokkal kevesebben foglalkoznának utólag, ha nincs a neonácik kiváló marketingakciója, úgyhogy ha igazán fel akarják bosszantani őket, kukkantsanak bele a vonatkozó Wikipedia-szócikkbe vagy például ebbe az 1999-es Human Rights Watch jelentésbe.

Röpködnek a levelek

Az Arany Hajnal képviselői már az ülés előtt tiltakoztak egy darabos angolsággal megfogalmazott levélben. Bocsánatkérést követeltek és azt, hogy azonnal töröljék a rendezvényt, amely szerintük sérti a görög népet, a nemzetközi jogot és az 1923-as lausanne-i görög-török békeszerződést. Nyugat-Trákiában muszlim és nem török kisebbség van, amely sem nyelvileg, sem etnikailag nem egységes, és a területet nem lehet képviselet nélküliként feltüntetni, írták a levélben.

Josep Terricabras katalán szélsőbaloldali képviselő viszont az Európai Parlament elnökéhez fordult írásban, hogy „hozzon intézkedéseket az Arany Hajnal EP-képviselőinek és asszisztenseinek elviselhetetlen fasiszta viselkedése” ellen.

Van valami a levegőben?

Alig másfél hónapon belül ez már a második eset volt, hogy néppárti magyar képviselővel üvöltöznek. Január végén a fideszes Gál Kingának estek neki. A liberális Louis Michel szólalkozott vele össze, mert szerinte nem megfelelően vezette le a dán menekültügyi szabályozásról szóló vitát, amiből kölcsönös kiabálás lett.