Brüsszel bírálná el a menedékkérelmeket

2016.03.07. 17:00
Központosítanák a menedékkérelmek feldolgozását, Orbán rettegett „kvótájára” kétféle terv is készül. Akár alapszerződést is módosíthatnak, de a tervek csak a tagállamok beleegyezésével valósulhatnak meg.

Gyökeresen megváltoztatná az Európai Bizottság az Európai Unió menekültpolitikáját, ha igazak a Financial Times értesülései. Egy, a lap birtokába jutott terv valóban elosztaná a menedékkérőket az uniós tagállamok között egy állandó mechanizmussal.

Központilag dolgoznák fel a menedékkérelmeket

Az Európai Bizottság átvállalná a menedékkérelmek feldolgozását a tagállamoktól. Helyettük az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal kapná a feladatot. Ez alaposan feltuningolná a szervezet hatáskörét, és a nemzeti szuverenitás egy részének átadását jelentené, ami miatt akár uniós alapszerződést is módosítani kellene. Előbbinek garantáltan nem örülne Orbán Viktor, de az EU kvázi-alkotmányának megpiszkálását már ő is pedzegette – igaz, épp a tagállamoknak adna több jogkört az EU-val szemben.

Kétféle mumus közül válogathat Orbán

Jelenleg a dublini szabályozás van érvényben, amely alkalmatlan több százezer menedékkérelem feldolgozására. Dimitrisz Avramopulosz bevándorlási ügyekért felelős EU-biztos szerint a Dublin-rendelet olyan, mint egy hátasára kötözött lovag hullája. Dublin arra az országra hárítja a menedékkérők ellátását és a beadott papírjaik elbírálását, ahol belépnek az EU-ba.

Ezzel a határmenti országokra: Olaszországra és túlnyomórészt Görögországra zúdulna az óriási feladat, de itt a gazdasági válság miatt olyan siralmasak a viszonyok, hogy a szabály alkalmazását már a migránshullám felfutása előtt felfüggesztették.

Azóta egyrészt igyekeznek közös erővel rendbe rakni a görög menekültrendszert és védeni a határt, másrészt 40+120 ezres újraelosztási mechanizmust találtak ki az EU-s országok között, hogy átvegyék Görögország terheinek egy részét. A magyar kormánynak azóta a „kvóta” a mumusa: 120 ezer menedékkérő áthelyezése ellen szavazott, és Szlovákiához hasonlóan perel az így is elfogadott jogszabály miatt.

Hé, most nem erről van szó?

mostani EU-török csúcson hivatalosan nincs az asztalon a javaslat. Ha valamiről szó lehet, az a törökországi menekültek közvetlen áttelepítése, de ezt nem szabad összekeverni a már uniós határra érkezettek szétosztásával. A kettő közötti különbségről itt olvashat bővebben.

Valószínűleg bukik a terv

Orbán Viktor a kopaszos balhé másnapján egy népszavazást is bejelentett. A Kossuth rádióban később tisztázta, hogy szerinte a referendum „egy jövőbeni dologról”, azaz egy esetleges új rendszerről szólna. Ilyenből kettővel is előáll a Bizottság a Financial Times információi alapján: az egyik folyamatosan szétosztaná a menedékkérőket, a másik csak olyan országból, amelyen épp túlságosan nagy a nyomás.

A tervezetet a tagállamok csúcsvezetőinek március 17-én kezdődő találkozója előtt nyilvánosságra akarják hozni. Már a korábbi újraelosztási javaslatoknál is előre megakadályozták egy állandó mechanizmus bevezetését, amit még Franciaország is ellenez, vagyis a mostani terv jó eséllyel bukni fog, mire szavaznánk róla (feltéve, hogy a Kúrián egyáltalán átmegy a kérdés). A görögök már belengették minden uniós megállapodás blokkolását, ha nem lesz állandó kvóta.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!