Törökország még asztalt boríthat

2016.03.18. 01:49 Módosítva: 2016.03.18. 16:49
Egyetértés született az elvről, hogy „ha egy szabálytalan határátlépőt visszavesz Törökország, cserébe befogadunk egy valódi menekültet”. A török miniszterelnök még asztalt boríthat.

Az Európai Unió 28 állami vezetője nem tudott közös nevezőre jutni csütörtök este a Törökországgal való együttműködés feltételeiről az EU-ba irányuló bevándorlás kezelésében. A terv nagy vonalai azonban kész vannak: a török–görög határt szabálytalanul átlépő bevándorlók visszaküldésével, és a Törökországban élő szíriai menekültek egy részének törvényes betelepítésével szabnának gátat az Égei-tengeren virágzó embercsempészetnek. 

2016-03-17T172424Z 215872335 GF10000349166 RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
Fotó: Francois Lenoir / Reuters

„Minden új irreguláris bevándorlót, aki Törökországból a görög szigetekre jön, visszafordítanak Törökországba – állt a 28-ak csütörtöki munkadokumentumában, mely az EUrologus birtokába jutott, és egy tanácsi forrás szerint változatlanul került ki a miniszterelnökök kezei alól. – Ez egy átmeneti és rendkívüli művelet lesz, amelyre azért van szükség, hogy véget vessünk az emberi szenvedésnek, és helyreállítsuk a közrendet.” Aki nemzetközi védelmet kér, annak a kérelmét a görög hatóságok elbírálják, és ha nem jogosultak védelemre, őket is visszaküldik Törökországba. Az EU állja a művelet költségeit.

„Minden szíriaiért cserébe, akit Törökország átvesz a görög szigetekről, egy másik szíriait betelepítenek Törökországból az EU-ba” – áll a megállapodásban. A különbség, hogy azokat, akiket uniós segítséggel juttatnak el az unió területére, biztosan megilleti majd a nemzetközi védelem, és jogosan tartózkodhatnak majd az Európai Unió területén.

Angela Merkel német kancellár a vacsora után azt nyilatkozta, hogy a betelepítési művelettel elvben minden tagállam egyetért. „Úgy áll a helyzet, ahogy a múlt héten: mindegyik tagállam készen áll rá, hogy részt vegyen [a betelepítésben]. Múlt héten Magyarország hozzáfűzött egy lábjegyzetet, hogy az Európai Bíróságon még folyik a művelet felülvizsgálata, de elvben minden tagállam részt vesz, hogyha nem kell a korábbiakban már megegyezett létszámon felül menekülteket befogadniuk.”

Működni fog?

Pontosan amiatt a kikötés miatt, hogy a korábbiakban már megszabott létszámon felül nem fogadnának be még több embert, egyelőre 18 ezer Törökországban rekedt szíriai kaphat menedéket úgy, hogy az unió utaztatja be az EU területére, az embercsempészek teljes kizárásával. Ekkora a szabadon maradt keret a júliusban megszavazott, EU-ba való betelepítési műveletből. Ezen kívül létezik még egy 54 ezres keret, amelyet eredetileg arra szánt az Európai Bizottság, hogy Magyarországról szállítanak majd el ennyi menedékkérőt. Miután azonban a magyar kormány határozottan elutasította, hogy uniós menekültfogadó központokat létesítsenek Magyarországon, ez a keret bármelyik, rendkívüli bevándorlási nyomásnak kitett tagállam számára szabadon felhasználható „tartalékká” vált.

Ez összesen 72 ezer embert jelent. Összehasonlításképpen: Törökországban 2,5 millió szíriai menekült él, Németországban tavaly nagyjából egymillió menekültet regisztráltak, és csak idén januárban és februárban 117 ezren lépték át illegálisan a török–görög határt.

DK: Orbán régi trükkjét húzta elő

„Orbán ugyanazt csinálja, mint mindig: egy tőle teljesen függetlenül már bekövetkezett döntésért »harcol«, hogy aztán saját győzelemként ünnepelhesse az előre ismert végkifejletet – írta csütörtöki közleményében Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője. – Az EU és Törökország közötti kvóta önkéntességét nem csak az eredeti javaslat, hanem a tegnap kiszivárgott előzetes megállapodás, sőt több befolyásos európai vezető mellett Angela Merkel nyilatkozata is megerősíti. Orbán ismét arra tesz kísérletet, hogy átverje a magyar közvéleményt és saját sikereként mutasson be egy Európa-szerte tényként kezelt megállapodást.”

A megállapodástervezet szerint, amikor 72 ezer embert már betelepítettek, életbe léphet az Önkéntes Humanitárius Befogadási Rendszer. Ebben az eljárásban az uniós országok a nemzetközi védelemre szoruló személyeket az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának az ajánlása alapján fogadnák be. A személyazonossági, biztonsági és egészségügyi ellenőrzések mellett a jelöltek rászorultságát és családi kötelékeit is vizsgálni fogják, áll az Európai Bizottság decemberben közzétett javaslatában.

Orbán Viktor a csúcstalálkozó előtt azt nyilatkozta: „Napok óta dolgozunk azon, hogy azt a magyar érdeket, hogy bármifajta menekültcsere, betelepítés, népességmozgatás önkéntes alapon történjen. Van esélyünk, hogy ezt elérjük.”

Az Európai Bizottság legújabb javaslata, és az állami vezetők által csütörtök este tárgyalt munkadokumentum is önkéntes befogadási rendszerről szól. Több hivatalos és nemhivatalos forrás megerősítette: nincs szó arról, hogy kötelezővé tennék a betelepítést.

Pénteken még minden borulhat

A török miniszterelnök, Ahmet Davotoglu pénteken hivatalos a brüsszeli tárgyalóterembe Angela Merkel német kancellárral, Mark Rutte holland miniszterelnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, ahol kifejti majd a véleményét a tervről. Tanácsi forrásunk szerint a huszonnyolc uniós vezető készültségben áll majd, hogy azonnal változtassanak a munkadokumentumon, amelynek több pontját is vitatják. Az egyik kényes kérdés továbbra is Ciprus ügye – a szigetország nem hajlandó engedményeket tenni Törökországnak, legyen szó a vízummentesség megadásáról török állampolgároknak a Schengen-zónába való belépéshez, vagy új fejezetek megnyitásáról a török uniós csatlakozásban.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!