Több milliárd forint magyar forrást fagyasztott be Brüsszel

2016.03.27. 20:03

Az Európai Bizottság egy március 23-i keltezésű dokumentummal

felfüggesztette a Társadalmi infrastruktúra Operatív Programnak (TIOP) nyújtott időközi kifizetéseket,

  amiket az Európai Regionális Fejlesztési Alapból folyósított Magyarországnak az EU.

A TIOP-ból olyan dolgokat támogattak, mint az

  • oktatás-képzés,
  • az egészségügyi ellátás
  • vagy a munkaerő-piaci és szociális szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése Budapest és Pest megye kivételével az egész országban.

Brüsszel még mindig rengeteg pénzt tart vissza a 2007-2013-as fejlesztési időszakból, a teljes összeg 10 százalékát nem utalták el Magyarországra, mert különböző problémákat találtak a magyar pályázatokkal. Ahogy arról korábban írtunk, a most felfüggesztett TIOP mellett még KEOP és a TÁMOP operatív programokkal és az útépítési pályázatokkal van baja a bizottságnak.

A 444.hu korábbi információi alapján a Bizottságnak nem csak egyes részletekkel, hanem a pályázatok irányítási és ellenőrzési rendszerével is problémája volt,

a befagyasztás 37,5 vagy 67.6 milliárd forintnyi EU-s támogatást érinthet.

Innentől két lehetőség van:

  • vagy sikerül “pénzügyi korrekcióról” (magyarán büntetésről) megállapodni az Európai Bizottsággal, ami 5 és 95 százalék közötti összeg lehet,
  • vagy – ha az Európai Bíróság elé kerül az ügy és ott is elmeszelik a kormányt – a teljes összeget bukhatja Magyarország.

Elvileg ki lehetne írni új pályázatot ebből a pénzből, így nem veszítené el a pénzt teljesen Magyarország, de mivel a TIOP elvileg 2013-ban,  gyakorlatilag pedig (az "n+2-es szabály" miatt) 2015-ben kifutott, erre nem lenne lehetőség.

A kormány viszont előre számolt azzal, hogy Brüsszelben valamiért elvonhatnak majd forrásokat, ezért szándékosan túlteljesítette a keretet, így még az operatív program teljes elbukása sem feltétlenül jelentené, hogy ne tudnánk maradéktalanul lehívni a 2007-2013-as támogatási időszakra nyújtott forrást.