Német frakcióvezető: az orosz gázvezeték biztonsági kockázat

2016.05.02. 17:51
Az Északi Áramlat 2 még inkább függővé teszi az EU-t az orosz gáztól, és tönkreteszi Kelet- és Közép Európát, írta Manfred Weber.

Ki kellene zárni az uniós támogatásból az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, írta levélben Manfred Weber, az Európai Néppárt, a Fidesz európai pártcsaládjának európai parlamenti frakcióvezetője.

Az energiaügyi biztosnak és a német gazdasági miniszternek címzett üzenetében a bajor politikus világossá teszi, hogy az Oroszországot Németországgal közvetlenül összekötő gázvezeték kapacitásának megduplázása ellentmond az Európai Unió energiabiztonsági stratégiájának. A projekt csak még jobban növelné Európa energiafüggését Oroszországtól, és ha megvalósul, az EU azt kockáztatja, hogy nagy károkat okoz Közép- és Kelet-Európa gázellátásának.

 

Weber emlékeztetett a Gazprom korábbi bejelentésére, hogy le fogja állítani az Ukrajnán keresztül történő gázszállítást, amint az Északi Áramlat 2 elkészül. Megkérdezte az Európai Bizottságtól, hogy hol tart annak a déli gázvezetéknek az előkészítése, amely valóban új útvonalon hozna földgázt Európába.

Manfred Weber annak a bajor Keresztényszocialista Uniónak a politikusa, amely az elmúlt évben hangosan ellenezte Angela Merkel befogadó menekültpolitikáját.

A Gazprom 2015 szeptemberében indította el a projektet öt nyugat-európai energiacéggel. Az orosz vállalat részesedése 50 százalék, a maradékon a német E.ON és a BASF SE/Wintershall Holding, valamint az osztrák OMV, a brit-holland Royal Dutch Shell és a francia Engie osztozik.

Az Európai Parlament tavaly októberben és decemberben is kifogásolta, hogy a projekt nem járul hozzá, hogy Európa szerteágazóbb hálózaton jusson energiához. A német kormány is sok kritikát kapott már azért, hogy zsíros haszonhoz juttatja a Gazpromot, miközben az unió gazdasági szankciókkal bünteti Oroszországot a Krím-félsziget megszállása és a kelet-ukrajnai katonai műveletei miatt.

Az olasz miniszterelnök Matteo Renzi tavaly azt nehezményezte, hogy amíg az olasz részvétellel tervezett Déli Áramlatot az Európai Bizottság elkaszálta, mert nem felelt meg az EU versenyszabályainak, a német gázellátást biztosító északi gázvezeték ellen nem emeli föl a szavát az EU ellenőrző testülete. Az EU energiabiztonsági dilemmáiról és Oroszországhoz fűződő viszonyáról itt írtunk bővebben.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !