A Fidesz kigolyózta a baloldal jelöltjeit az Európai Parlament díjára

2016.05.05. 08:30 Módosítva: 2016.05.05. 13:05
A fideszes többségű magyar zsűri kiszórta Iványi Gábort és a Menedék Egyesületet az Európai Polgári Díj jelöltjei közül.

Magyar európai parlamenti képviselőkből álló zsűri terjesztett föl Európai Polgári Díjra öt hazai jelöltet április végén. A héttagú zsűri négy fideszes tagja kizárta a versenyből Iványi Gábor lelkészt, és nem adott le szavazatot a Menedék Egyesületre, így ők már nem esélyesek a díjra. Iványit Szanyi Tibor MSZP-s, a Menedéket Niedermüller Péter DK-s képviselő javasolta az Európai Parlament elismerésére. Az öt versenyben maradt jelöltet fideszes képviselők ajánlották.

Európai Polgári Díj

Az Európai Parlament minden évben kiosztja az Európai Polgári Díjat. Az elismerést olyan magánszemélyek vagy szervezetek kapják, „akik hozzájárulnak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közti szorosabb integráció előmozdításához, vagy olyan programokat dolgoznak ki, amelyek kifejezésre juttatják az EU alapjogi chartájában foglalt értékeket.” Minden EP‑képviselő egy jelöltet javasolhat, a díjat legfeljebb ötvenen kaphatják meg évente.

Egyszer politikus, örökké politikus?

„A kedves NER-beli EP-képviselők pitiánerségből megpróbálnak kisajátítani egy olyan díjat, ami valójában az európai értékekről szól, és dafke úgy zsűriztek, hogy lenullázták az összes olyan jelöltet, akik nem köthetők valamilyen módon a kormánypártokhoz otthon” – foglalta össze véleményét Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője, a nemzeti zsűri egyik tagja.

„A legesélyesebb jelöltet, Iványi lelkész urat kizáratták a listából, mondván: politikusok nem indulhatnak. Iványi lelkész úr azonban nagyon hosszú ideje semmilyen politikai szerepet nem vállal azon túl, hogy bátran elmondja a véleményét az orbáni rendszerrel kapcsolatban.”

Iványi Gábor az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke,  a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője. 2002 előtt két cikluson keresztül az SZDSZ országgyűlési képviselője volt.

Korábban jó viszonyt ápolt Orbán Viktorral és családjával, ő adta össze a Fidesz elnökét és Lévai Anikót, valamint megkeresztelte két gyermeküket.

2011-ben a MET-et – számos más vallási közösséggel együtt, amely nem felelt meg az új egyházügyi törvénynek – megfosztották a jogállásától, és azóta mindig úgy alakult, hogy ne kapja vissza, hiába módosították többször is a jogszabályt.

A díj szabályzata arról rendelkezik, hogy az elismerés „nem ítélhető oda politikai vagy választott képviselői megbízatás során kifejtett tevékenységért.”

Ujhelyi István felidézte, hogy két éve Surján László volt kereszténydemokrata EP-képviselőt jelölte a Fidesz, és őt átengedte a nemzeti zsűri. Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament fideszes alelnöke azonban az EUrologusnak elmondta, hogy ezután Surján Lászlót is kizárták a versenyből, pontosan a politikusi múltja miatt.

A zsűri szabadon pontoz

A tavaly Magyarországra érkezett menekülteket segítő Menedék Egyesületre azért nem szavazott egyik néppárti képviselő sem, mert „a tevékenységük nem áll összhangban azzal a meggyőződésünkkel, hogy a menekülteknek a származási országukhoz legközelebb eső biztonságos helyen kell segítséget nyújtani, és erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy megkönnyíthessük a hazajutásukat”.

„Belefér a világképembe, hogy a fideszes többség leszavazza, kevés pontot ad a jelöltemre” – mondta ezzel kapcsolatban az EUrologusnak Niedermüller Péter. A baj az, hogy „a Fidesz nem merte fölvállalni, hogy a két jelöltre nulla pontot ad. Inkább többségre való hivatkozással meghatározta, hogy kire lehet szavazni és kire nem, és így nem kell magyarázkodnia. Ezzel tönkretesznek egy egyébként normális kezdeményezést.”

Pelczné Gáll Ildikó világossá tette az EUrologusnak: „A szabályzatban le van fektetve, hogy a zsűri tagjai szabadon pontoznak. Ha politikailag nem azonosulnak a jelölésével, akkor nem kötelező pontot adni.”

„Ez történt egy bal- és egy jobboldali jelölt esetén is ” – tette hozzá. „A végeredmény azért alakult így, mert a baloldal széthúzott.”

Ujhelyi István és Niedermüller Péter tiltakozásul nem írta alá a nemzeti zsűri döntéséről készült jegyzőkönyvet, ami azonban ettől függetlenül érvényes maradt.

Van még remény

„Én úgy zsűriztem, hogy természetesen mindenkinek adtam pontot, mert elismerem a teljesítményüket. Lehetnek ízlésbeli, gondolkodásbeli, világnézetbeli különbségek a számunkra kedves európai polgárok tevékenységében, de ez nem vesz el az érdemeikből” – mondta az EUrologusnak Ujhelyi István.

Pelczné Gáll Ildikó is osztja ezt a hozzáállást. „Az én jelöltem véleményem szerint kiváló jelölt, mégsem kapott a fideszes zsűritagoktól elegendő pontot. Nagyon örülök, hogy a szocialista képviselőtársaim fontosnak tartották, hogy szavazzanak rá, és annyi pontot kapott, hogy szóba jöhessen, mint díjazott.”

Az Európai Parlament mostani és volt vezetőiből álló nemzetközi kuratórium június elején ül össze, ők döntenek róla, hogy kik kapják a díjat. Az elmúlt két évben a Miskolci Speciális Felderítő és Mentőcsoportot és az átlátszó.hu oknyomozó portált is jutalmazták.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!