Behúzhatják a vészféket a török vízummentességre

2016.05.20. 17:49 Módosítva: 2016.05.20. 18:45
Októbertől jöhetnek vízum nélkül a török turisták, de csak akkor, ha Ankara elég EU-ba igyekvő bevándorlót tart vissza.

Az uniós tagállamok nem tesznek keresztbe Törökországnak azzal, hogy lelassítják a törököknek beígért vízummentes belépést az Európai Unióba, viszont biztosítékot kérnek, hogy bármikor vissza lehessen vonni a vízummentességet, ha Ankara úgy döntene, mégsem fogadja vissza az EU-ba igyekvő bevándorlókat.

 

Legalábbis erre lehet következtetni az uniós bel- és igazságügyminiszterek pénteki javaslatából, amely a mostaninál gyorsabban függesztené fel a vízummentes belépést egyes országok állampolgárai számára, ha egy uniós állam valamilyen oknál fogva veszélyesnek ítéli meg a szabad mozgást.

„A vízumliberalizáció nagy előny az Európai Uniónak és a harmadik országoknak is. Azonban szükség van egy vészfékre, hogy biztosak lehessünk benne, hogy senki nem él vissza a vízummentes beutazással” – mondta Klaas Dijkhoff, az EU Tanács soros elnökségét betöltő Hollandia migrációs ügyekért felelős miniszere.

Ha a reform életbe lép, az uniós tagállamok egyszerűbben jelezhetnek ilyen visszaéléseket Brüsszelbe, az Európai Bizottság pedig a saját hatáskörében beindíthatná az eljárást, ami megvonja a jogot vízummentes belépésre.

Törökország visítva, kelletlenül teljesíti csak a vízummentes belépés 72 feltételét júliusig. Habár az Európai Bizottság május elején optimistán nyilatkozott a török előrehaladásról, Ankara lényeges reformokkal adós, többek között a korrupció visszaszorítása és a szólásszabadság biztosítása terén. Nem csoda, hogy több uniós állam vészfékért kiált, miközben Németország az Európai Bizottsággal karöltve erőből igyekszik benyomni Törökországot a vízummentes övezetbe.

A menekültekről szól

Az Európába igyekvő bevándorlók visszafogadására megy ki a játék. Az említett „visszaélések” listáját ugyanis pénteken kibővítették a miniszterek. Ha ebben a formában átmegy a javaslat az Európai Parlamenten is, a törökök akkor is búcsút mondhatnak a vízummentes belépésnek, ha „romlik az együttműködés a visszafogadásban”, vagyis ha Törökország sok embert nem hajlandó visszavenni. Itt írtunk róla, miért olyan fontos az Európai Uniónak, és különösen Németországnak, hogy Törökország visszatartsa a menedékkérőket, és miért ellentmondásos az a nyugat-európai politika, amelynek alapja az autoriter török kormánnyal való együttműködés.

Négy ország kaphat vízummentességet az Európai Unióba a következő hónapokban: Ukrajna, Törökország, Grúzia és Koszovó. Orbán Viktor korábban jelezte, hogy Magyarországnak nem mindegy, milyen sorrendben kapják meg ezek az országok a mentességet: a magyar álláspont szerint Törökország előtt Ukrajnának kellene részesülnie a kiváltságban.

Egy magasrangú uniós tisztviselő csütörtökön arról beszélt, hogy habár július elsejére ígértek vízummentességet Törökországnak, ez a dátum valójában októberre is kitolódhat. A tervet a tagállami miniszterekből álló Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia, a döntéshozatali folyamat reálisan számolva ennyi időbe telik. Uniós forrásunk szerint a török kormány elfogadta ezt a menetrendet. Úgy értesültünk, hogy az unióba való belépéshez szükséges biometrikus útleveleket ennél az időpontnál korábban nem is lennének képesek kiállítani a török hatóságok.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !