Navracsicsék szerint toleranciát kellene tanítani az osztályfőnöki órán

2016.06.14. 15:31
Iskolákhoz és ifjúságsegítő szakemberekhez fordul az Európai Bizottság, hogy megállítsák a radikális eszmék terjedését.

„Európai fiatalok egy halált és pusztítást propagáló ideológia csapdájába estek” – mondta kedden az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans, és uniós segítséget ígért a radikális mozgalmak bűvkörébe került fiataloknak. A párizsi és a brüsszeli terrortámadásokat olyanok követték el, akiket a radikális eszmék elszakítottak a családjuktól és barátaiktól, és az egész társadalom ellen fordították őket, tette hozzá.

 

A Bizottság kedden közzétett csomagjában fiatalokkal foglalkozó szervezetekre támaszkodna a radikalizálódás elleni harcban. A magyar Megálló Csoport az egyik olyan egyesület, amelyet már most is támogatnak, és a színházterápiás módszerüket követendő példaként szeretnék más európai országok figyelmébe ajánlani. A szintén magyar Foresee Kutatócsoport munkáját is elismerésre méltónak tartja a brüsszeli testület: ők többek között tanárokat és szülőket készítenek föl konfliktusok kezelésére.

A Bizottság elindítana egy internetes platformot, ami összegyűjti a különböző tagállamokban kitalált megoldásokat, jó gyakorlatokat. „Ez egy online segítség, amit lefordítunk az összes hivatalos nyelvre, így nemcsak angolul tudók tudják majd használni” – mondta az EUrologusnak Navracsics Tibor oktatásért és ifjúságpolitikáért felelős uniós biztos.

A Bizottság a következő négy évben 25 millió eurót (nagyjából 7,8 milliárd forintot) költ majd egy radikalizálódás elleni központ fejlesztésére, amely a tagállamokban kapcsolatot tart majd a civil szervezetekkel.

Az Erasmus+ programban is elkülönítettek idén 13 millió eurót (több mint négymilliárd forintot) olyan ötletekre, amelyek az erőszakos radikalizálódás megelőzését, a hátrányos helyzetű tanulók befogadását segítik. Május végéig lehetett jelentkezni, most értékelik a pályázatokat. „Kifejezetten az olyan civil szervezeteket, sportklubokat céloztuk meg a nem formális nevelés területein, akik helyben, társadalmi integrációs programokkal pályáztak, és van az iskoláknak is e-twinning rendszer, amely a közvetlen kapcsolatteremtésre helyezi a hangsúlyt” – mondta Navracsics Tibor. A biztos szerint az iskolai oktatásba is be lehetne építeni az egymás elfogadására tanító foglalkozásokat, például az osztályfőnöki órába.

A magyar biztos szerint egészen rövid idő alatt is látványos eredményeket érhetnek el a fiatalok bevonását célzó programok. Franciaroszágban, Belgiumban, Dániában és Hollandiában, ahol égető probléma, hogy a fiatalok szélsőséges ideológiák áldozatául esnek, a politika homlokterébe került a megelőzés. Itt olyan fiatalok bevonásával szerveznek programokat, akik tudják, hogy milyen egy radikális szervezet tagjának lenni, és sikerült kilépniük onnan.

„Minden intézkedésünk középpontjába a demokrácia, a szabadság, az emberi méltóság és a tisztelet közös értékeinek átadását kell állítani. A fiataloknak ezekre az értékekre és kritikus szemléletmódra van szükségük ahhoz, hogy megtalálják a helyüket a társadalomban” – írta Navracsics a bejelentést kísérő keddi közleményben.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!