Bénázó vezető alatt rogyadozik az EU

2016.06.16. 13:16
Többek között a keleti tagállamokat is hanyagolja, rója fel a Politico az Európai Bizottság elnökének.

Mérsékelten hízelgő képet fest a Politico európai kiadása az Európai Bizottság elnökéről, Jean-Claude Junckerről. „Alig látjuk őt” – panaszkodott egy nagy uniós ország diplomatája a több mint negyven megkérdezett bennfentes közül – igaz, néha észre se veszik a hiányát. A diplomaták szerint egyre inkább a helyettese, Frans Timmermans és kabinetfőnöke, Martin Selmayr veszi át a helyét, miközben az állam- és kormányfők üléseit vezető Donald Tusk is háttérbe szorítja.

Mert Franciaország az Franciaország

Az okok között van, hogy a lap szerint nem dolgozza túl magát. Volt, hogy majdnem egy teljes hónapra szabadságra ment, és – a bizottsági üléseket leszámítva – kevesebbszer volt külső programja, mint amikor nem. Főleg a keleti tagállamokat hanyagolja, csak Lettországban járt közülük, mialatt az EU elődjét megalapító hat tagállamban 51-szer. A kettős mérce vádján az se segít, amikor például azzal indokolta, hogy a párizsi kormány ellen a túlzott államháztartási hiány ellenére sem indítottak eljárást: „mert ez Franciaország”.

Dohány és pia

A Politico felemlegette Juncker egészségügyi problémáit is. Vesekövei mellett láncdohányos: állítólag hiába cserélték le az Európai Bizottság szellőztetőrendszerét, a Juncker által használt helyiségei bűzlenek a füsttől. Az alkoholt sem veti meg, állította korábban többek között az eurócsoport elnöke, Jeroen Dijsselbloem. A pletykát finoman szólva sem segített eloszlatni a múlt májusi EU-csúcson bemutatott, Orbán Viktort és másokat pofozgató performansza.

EU-pesszimizmus

A brüsszeli magyar Állandó Képviselet vezetője, Várhelyi Olivér a stratégia hiányát rótta fel. „Ez inkább egy PR-bizottság. Sokkal inkább a külsőről és arról szól, hogyan néz ki a sajtóban” – mondta a Politicónak. A saját kabinetjét az „utolsó esély bizottságának” kikiáltó Juncker a lap szerint egyre kevésbé derűlátó az EU jövőjéről, és csak néhány üggyel hajlandó foglalkozni. A hitelességét az is aláásta, hogy ő pénzügyminiszterelnöki és kormányfői ideje alatt vált adóparadicsommá Luxemburg.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!