Válasszuk meg Európa turisztikai fővárosát

2016.06.20. 15:43
Évente három turisztikai fővárost választana az Európai Uniónak egy magyar-francia európai parlamenti kezdeményezés.

Az Európa Kulturális Főváros címhez hasonlóan hozzák létre az „Európa Turisztikai Fővárosa” címet is, javasolta hétfőn az Európai Bizottságnak a magyar szocialista EP-képviselő Ujhelyi István és a francia néppárti Renaud Muselier.

Minden évben legfeljebb három tagállami város, illetve régió részesülhetne az elismerésben. A címmel akár másfél millió eurós uniós támogatás is együtt járhatna, ha bekerül az Európai Unió hivatalos programjai közé.

„A turisztikai szektor az uniós tagállamok nemzeti össztermékének közel tíz százalékát állítja elő, ez pedig bizonyosan növekedni fog a következő években. Tavaly több mint 455 millió turista érkezett az Európai Unióba, számuk az elmúlt időszak krízisei nyomán sem csökkent jelentős mértékben. A válságok, így többek között a terrorfenyegetettség azonban felerősíti a stratégiai gondolkodás és ’béke iparágának’ összehangolt fejlesztésének szükségességét” – mondta Ujhelyi István egy hétfői sajtótájékoztatón Marseille-ben.

„Az elismerés elnyeréséhez erős európai dimenzióval bíró, egyedi turisztikai programot kell létrehoznia a pályázó városoknak” – tette hozzá Muselier. A francia európai parlamenti képviselőnek magyarországi felmenői is vannak: nagyapja a második világháborúban francia hadiflottát vezető Émile Muselier admirális, aki az utolsó albán királyné, a budapesti születésű Apponyi Géraldine unokaöccse.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet legközelebb 2023-ban viseli magyar város, egy nagy-britanniai településsel közösen. A pályázati felhívások idén év végén jelennek meg.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !