Az EU betiltja a tejeskancsókat!

2016.06.21. 11:23
És azt tudta, hogy Brüsszel miatt nem vehet majd tucatjával tojást vagy ihat napi négynél több kávét?

Ha meg akarjuk találni az egyik jó okot, miért tették ki a britek félig a lábukat az Európai Unióból, elég kinyitni valamelyik bulvárlapot. A legolvasottabb Sun, a második helyen álló Mail (ebben kampányolt a magyar kormány az EU-tagság mellett), a trashbulvárba hajló Express, a konzervatív politikusok blogjainak helyet adó Telegraph és a Times hosszú évek óta ipari méretekben termeli a híreket a hülye és felesleges brüsszeli szabályokról.

A gond csak az, hogy a sztorik jó része mellélövés, féligazságokon vagy vegytiszta baromságokon alapulnak. Gyakran félreértenek valamit vagy túloznak, de megesik, hogy más szervezet vagy a kormány intézkedéseit dobják az EU nyakába, sőt, néha teljesen kitalált tényekkel jönnek elő.

Persze egyáltalán nem ritka, hogy valakinek tényleg elgurul a gyógyszere Brüsszelben, vagy nem csak a briteknél tör ki a hisztéria, mint például annál a sokszorosan téves páneurópai ökörségnél, hogy „betilthatják a köztéri fényképezést az Európai Unióban”. Ha viszont a mítoszokat kellően termékeny talajon hintik el, kiirthatatlanul meggyökeresednek a köztudatban, és onnantól már szívósan tartják magukat, újra és újra felbukkanva. Össze is gyűjtöttünk tízet az EU eurómítoszoknak szentelt weboldaláról.

Ha Brüsszel háttérhatalmazna, ő lenne Soros

A Sun és a Times is Rupert Murdoch kezében van. A médiamágnás hírhedten EU-ellenes, amit egyszer így indokolt: „amikor a Downing Streetbe [a mindenkori kormány székhelyére] megyek, azt csinálják, amit mondok; amikor Brüsszelbe, akkor nem foglalkoznak vele”.

Akit a Sun támogatott az országos választásokon, általában győzött is. A lap állította, hogy 1992-ben miatta fordult az eredmény a konzervatívok javára. Azóta csökkent a befolyása (arról nem is beszélve, hogy talán inkább követte, mint diktálta a népszerűségi adatokat), de azért még mindig nem lebecsülendő. A Sun most a kilépést támogatja, de a Times a maradást, miután szabad kezet adott a lapnak. Korábban még az is felröppent, hogy az üzletember végül az EU pártjára áll, de ezt Twitteren cáfolta.

Tilos görbe uborkát árulni

Kezdjük a legismertebbel, ami még a magyar miniszterelnök tavalyi március 15-i beszédébe is belefért. A vonatkozó rendelet nem tiltotta be a görbe uborkát, csak minőségi kategóriákat állított fel, és az lehetett első osztályú, ami nem túl görbe (bár hogy ennek mi köze a minőséghez, azt nem igazán indokolták meg). A rendelkezést végül – banános rokonához és több más korlátozáshoz hasonlóan – 2009-es hatállyal eltörölték.

EU-terv, hogy folyósítsák és a csatornába öntsék a hullákat

A fenti címmel hozott le az Express még 2010-ben egy cikket. Hogy pontosan mi volt benne, azt sajnos már nem lehet elolvasni, mert törölték az oldalról – az EU ugyanis semmi ilyesmit nem tervezett, a Flamand Temetkezési Szövetségnek volt az ötlete, hogy egy, addigra már több amerikai államban bevezetett módszert honosítson. Az Európai Bizottság csak azt vizsgálta, hogy ez egyáltalán biztonságos-e.

Betiltanák a tejeskancsókat

Mindezt abból sikerült levezetnie az Expressnek, hogy a Valenciai Egyetem egy vizsgálata szerint nagyobb eséllyel lehet belőlük fertőzést összeszedni. Az EU-nak annyi köze volt az egészhez, hogy Valencia az Európai Unió területén található. Azóta újraírták a cikket és bocsánatot kértek, de az eredetihez képest gondosan eldugva a nyomtatott változatban.

Korlátoznák, hányszor lehet kávézóba menni

„Az Európai Bizottság egy határértéket akar” a koffeinfogyasztásra, „ami egy korlátot jelentene a napi kávézólátogatásainkra” – kürtölte világgá az Express. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság jelentésére hivatkoztak, de ez csak annyit mondott ki, hogy napi 400 milligramm bevitele – ami nagyjából négy rövid kávénak felel meg – még nem veszélyes az egészségre. Ez is mindössze ajánlás, vagyis nem kell aggódni, nem fogja egy váratlanul felbukkanó eurokrata kiverni a kezéből a csészét, ha már az ötödik feketét nyakalná be.

Nem lehet tucatjával árulni a tojást

Az egész brit médiát körbefutotta a hír, ami egy európai parlamenti vitából indult, de még érintett képviselők sem értették, milyen alapon. Csak arról volt szó, hogy például fel kelljen-e tüntetni a darabszám mellett a tömeget is a csomagoláson.

Csak kifőzve lehet eltemetni a halott háziállatokat

A Telegraph egy irányelv egy rendelkezését nézte be, ami a magas kockázatú – például kergemarhakórban – elhalt állatok megfelelő eltemetéséről szólt.

Szavazati jogot kell adni az elítélteknek

Ez olyannyira elterjedt, hogy az EUrologus még Magyarországon is hallotta egy közéleti ügyekben jártas kettős állampolgártól. Az illető csodálkozva vette tudomásul, hogy nem az EU, hanem a tőle független Európa Tanács testülete, az Európai Emberi Jogok Bírósága döntött így. A szervezetnek „Európa utolsó diktatúráján”, Fehéroroszországon kívül minden ország a tagja (igaz, többször volt róla szó, hogy az Egyesült Királyság ebből is lépjen ki). Az már csak hab a tortán, hogy a strasbourgi bíróság ítélete sem azt mondja ki, hogy meg kell adni minden elítéltnek a szavazati jogot, csak hogy nem lehet automatikusan eltiltani tőle.

Le kell halkítani a skótdudákat

„A skótdudákat egy brüsszeli rendelet miatt le kell csendesíteni” – írta a Times 2008-ban. A tagállamok által is jóváhagyott jogszabály azokat a munkavégzőket védi a halláskárosodástól, akik a munkájuk közben erős zajnak vannak kitéve. A skót dudások munkáltatójának írja tehát elő, hogy biztosítson füldugót a zenészeknek, mert a tartós halláskárosodás nagyjából a negyedüket érinti. Vagyis nem a hangszerekre kell hangtompítót faragni.

Egységesítik az óvszerek méretét

Ez a régi mítosz a népszavazási kampányban is felbukkant, a kilépéspártiak egyik vezetője, Boris Johnson sütötte el. Épp csak nem az EU, hanem egy tőle független kormányközi szervezet, az Európai Szabványügyi Bizottság foglalkozott a kérdéssel, ez nem jogszabály, hanem ajánlás, mellesleg így az Egyesült Királyságban a korábbinál többféle méretet árulhattak.

A kisgyerekek nem fújhatnak lufikat

Szintén felemlegette Boris Johnson, de ez sem igaz. Mindössze a vékonyabb latexlufikra kell egy figyelmeztetés, hogy 8 év alattiak felnőtt felügyelete mellett fújhatják fel, a három év alattiaknak pedig nem lehet olyat gyártani, amit lenyelhetnek.

Hiába cáfolják

Az Európai Bizottság egyesült királyságbeli képviselete külön aloldalt nyitott az eurómítoszok cáfolatára, de a néhány százas olvasottság és az eldugott helyreigazítások között szélmalomharcnak tűnik felvenni a kesztyűt például az 1,7 milliós példányszámú Sunnal. Ennek ellenére sok tódítás még a mostani – mindkét oldalon kammantó – kampányban is felbukkant, sőt, Boris Johnson olyasmikkel is bővítette a palettát, mint például tilos lesz a banánt hármasnál nagyobb fürtökben árulni. A végén persze nem annak lesz igaza, akit a tények igazolnak, hanem annak, aki több embert tud elérni és meggyőzni.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!  • Hírek
  • Bankszámla