Szerdán már a britek nélkül ülnek össze a tagállamok

2016.06.27. 08:43 Módosítva: 2016.06.27. 12:22
Kedden és szerdán EU-csúcstalákozó lesz Brüsszelben. Nem számítanak arra, hogy David Cameron most nyújtja be a kilépési kérvényt.

Kedden csúcstalálkozóra gyűlnek össze az uniós állami vezetők Brüsszelben. David Cameron brit miniszterelnök az aznapi munkavacsora alatt számol be a terveiről.

 

Az eddigi megbeszélések alapján valószínű, hogy Cameron nem jelenti még be az Egyesült Királyság igényét az Európai Unióról való kilépésre. A 27 másik állami vezető azonban arra készül, hogy ez később meg fog történni, vagyis a brit törvényhozás tiszteletben tartja a népszavazás eredményét. „Nagy-Britanniában komoly válság van, nemcsak a kormánypárt vezetőségében, hanem egy olyan válság, ami ennél sokkal mélyebbre nyúlik – hallottuk vasárnap egy magas rangú brüsszeli forrástól. – Ezért arra számítunk, hogy Cameron nem teszi meg ezt a bejelentést.” Arról viszont várhatóan szót ejt majd, hogy mi lesz a 2017-ben esedékes brit EU-elnökség sorsa.

A csúcstalálkozót vezető Donald Tusk és az uniós miniszterek tanácsának soros elnöke, a holland Mark Rutte már előállt a 27 többi tagállam közös álláspontjával: az EU-27 készen áll, hogy minél előbb elkezdjen tárgyalni, és a lehető leghamarabb várják a bejelentést, hogy elkezdődhessen a „válási” procedúra.  

A skót miniszterelnök Nicola Sturgeon nem beszélt még Donald Tuskkal. Sajtóhírek szerint a skót vezető az Európai Bizottsággal már fölvette a kapcsolatot, és puhatolózott a független Skócia belépési feltételeiről az Európai Unióba. 

Megbeszélik, merre tovább Nagy-Britannia nélkül

Szerdán már David Cameron nélkül ülnek össze egy nem hivatalos találkozóra az uniós miniszterelnökök és államfők. Arról fognak beszélni, hogy milyen egységes üzenetet közvetítsenek az európaiaknak, és „beindítják a gondolkodást” arról, hogy hogyan fog kinézni egy britek nélküli unió. „Magabiztos és az együtt maradás felé elkötelezett üzenetet fogunk küldeni” – nyilatkozott a forrásunk. Azt is hozzátette, hogy a vezetők nem fognak a válás technikai részleteiről egyeztetni, ez csak azután történik majd meg, miután a brit miniszterelnök hivatalosan indítványozza a kilépést. „Nem hiszem, hogy most olyan témákba szeretnének belemenni a vezetők, amik nem túl izgalmasak Brüsszelen kívül.”

Ha viszont elindul a válás, az iránymutatást az Európai Tanács fogja megadni, és a 27-ek Európájának az alapjait is ez az állami vezetőkből álló testület rakja majd le. Nem terveznek olyan konventet összehívni, amelyik a 2004-es, később elutasított Európai Alkotmányt írta. Abban a testületben köztiszteletben álló európai gondolkodók dolgoztak a volt francia elnök Valéry Giscard d’Estaing vezetése alatt.

Brexit: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !