A brexittel jönne a Jobbik európai áttörése?

2016.07.01. 10:21
Átrendezi az európai parlamenti erőviszonyokat a britek kilépése, az euroszkeptikusoknál és EU-elleneseknél lesz nagy kavarodás.

Alaposan átrendezi az Európai Parlamentet a brexit. A briteknek jelenleg 73 képviselőjük van: bár ők szinte biztosan maradhatnak, amíg hivatalosan nem sikerül lezárni a tárgyalásokat a brit kilépésről, de utána távozniuk kell. Ez valószínűleg a következő, 2019-es EP-választás előtt történne.

Megroggyannának az euroszkeptikusok

Főleg Orbán Viktorék Európai Néppártja örülhet, mert náluk nincs egy brit tag sem, miközben a többieket mind gyengíteni fogja az Egyesült Királyság kilépése. A második legnagyobb szocialistáktól húsz, a zöldektől hat, a liberálisoktól és a szélsőbaloldaliaktól egy-egy képviselő esne ki.

Nem választanának a kilépők helyére másokat?

Ez szinte biztos, hogy lehetetlen lenne, ráadásul felesleges is. Kizártnak tűnik, hogy arányosan elosztva meg tudnák oldani, legfeljebb akkor, ha az egész EP-t újraválasztanák, de erre alapesetben 2019-ig kellene várni. Az uniós alapszerződésekben nincs alsó határ a képviselők számáról, csak felső: 750 plusz egy elnök. Az persze könnyen lehet, hogy 2019-ben már ennyire lehetne voksolni.


Create pie charts

A legnagyobb vesztesek közt lenne a most harmadik legnagyobb frakció, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR). A csoportot a brit konzervatívok hozták össze, és azóta is a párt egyik pillérét jelentik. A kilépéssel Orbán Viktor lengyel szövetségese, a most kormányzó Jog és Igazságosság lenne az ECR meghatározó ereje, és a Politico szerint már most puccsra készülnek a csoportot vezető brit Syed Kamall ellen.

Farage nélkül a frakciója is halálra ítélt

Akik viszont igazán nagyot buknának, azok az EU-ellenesek. A brit függetlenségpárti (UKIP) Nigel Farage csoportjának, ami „Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája” néven fut, nem maradna elég képviselője a brit tagjai nélkül a 25-ös minimumhatár teljesítéséhez. Náluk még az olasz populista Öt Csillag Mozgalom erős, akik eleve Farage-ék és a zöldek között vacilláltak, úgyhogy könnyen lehet, hogy oda fognak menekülni.

A többiek közül páran átülhetnének az ECR-hez vagy Marine Le Pen radikális jobboldali frakciójához, a Nemzetek és Szabadság Európájához (ENF). Az ENF-re rá is férne az erősítés, mert egyetlen brit tagjuk, Janice Atkinson kiesése miatt náluk az a követelmény billegne, hogy legalább hét országból kellenek képviselők egy frakcióba. A pártcsoporthoz tartozás sok előnnyel jár, úgyhogy néhány leszakadót jó eséllyel el lehet csábítani.

Reménykedhet-e a Jobbik?

A magyar pártok közül egyedül a Jobbik képviselői ülnek a függetlenek között – például olyanokkal, mint a neonáci Arany Hajnal képviselői. Talán nem kell túlmagyarázni, miért mutatna jól kikerülni egy ilyen klubból, főleg a Jobbik „néppártosodási” törekvéseivel párhuzamosan. Ha a várható átrendeződésben befogadná őket valamelyik csoport, annak gyakorlati előnyei is lennének, például több pénzzel és felszólalási idővel járna.

Balczó Zoltán ugyan az EUrologusnak arról beszélt, kétszer is hívták Le Penékhez, mielőtt a csoport létrejött, végül mégsem kellettek egymásnak. Kérdés, hogy ha oda nem voltak jók, kikkel tudnának összefogni.

Indulhat a hullarablás

„Az EP maga is változtatásokat hajt végre annak érdekében, hogy saját belső szervezete tükrözze az Egyesült Királyság állampolgárainak az unióból való kilépésre vonatkozó szándékát” – szól egy ma elfogadott állásfoglalás. Vagyis valószínűleg elveszik tőlük a fontos helyeket. Hárman egy-egy EP-szakbizottság elnökei, hárman társelnökök, egyikük quaestor (ami adminisztratív munkát jelent), heten pedig EU-n kívüli ország delegációját vezetik. Emellett ott vannak a jelentéstevők, akik azért felelnek, hogy átpréseljenek a képviselőkön egy bizonyos jogszabályt.

A folyamat hamar be is indulhat. A főbb posztokat januárban osztanák újra, ekkor szinte biztosan elveszik tőlük a pozíciókat, de az EUobservernek egy forrás elmondta, „az az érzésem, ez hamarabb lesz”. A Politico több brit jelentéstevővel is beszélt a népszavazás előtt, akik kilépés esetére lemondani készültek a dossziéjukról, és egyikük már meg is tette. 

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!