Balog-Navracsics csörtét hozott a kormány romakonferenciája

2016.07.08. 17:01
Balog Zoltán miniszter és Navracsics Tibor magyar EU-biztos összeakasztották a bajszukat, Farkas Flórián lemondta a szereplést, és kötekedő cetlik is előkerültek a roma stratégia évfordulójára rendezett budapesti konferencián.

Öt éve javasolta a 2011-es magyar EU Tanács-elnökség, hogy az Európai Unió külön stratégiával próbálja javítani a romák helyzetét. Az évforduló alkalmából rendezett pénteki konferencián számos hazai eredményt sorolt fel Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a magyarországi romáknál egy kivétellel (a tankötelezettség korhatárának leszállítása miatt a középfokú oktatási részvétel terén) minden téren javultak a statisztikák, a relatív jövedelmi szegénység például közel öt százalékkal csökkent. Egy év alatt megduplázták a hátrányos helyzetű gyerekeknek segítő, uniós forrásból épült Biztos Kezdet Gyerekházak számát, emellett tanodákat, képzéseket, ösztöndíjakat hoztak létre.

Mik azok a Biztos Kezdet Gyerekházak?

A Biztos Kezdet Házakban a hátrányos helyzetű családokból a szülők közösen, szakemberekkel együtt foglalkozhatnak a 3 évnél fiatalabb gyerekeikkel, és minden segítséget megkaphatnak. Ezt tényleg szinte szó szerint kell venni – egyikük például annak örült egy, a programot bemutató kisfilmben, hogy az épületben moshat, amíg a kicsik elvannak, mert erre otthon nem lenne lehetőség. A korai neveléssel meg lehet akadályozni, hogy már az elején lemaradjanak a gyerekek, és ez Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerint nagyon jó befektetés, mert egy kutatás alapján később több mint kétszeres hasznot hajt.

A Biztos Kezdet Házak 2003-ban civil kezdeményezésként indultak, a létrehozásuk 2007-2013-ban kezdett felpörögni európai uniós támogatással, 2015-től az összeset az állam tartja fenn. Csak Magyarországon van ilyen program az EU-ban, állítja az EMMI.

Egy tehénre is több pénz ad az EU

Az Európai Bizottság élből kikötötte, hogy a roma keretstratégia egy fityinggel sem adhat többet a közös költségvetésből, mint ami egyébként járna, ezért a kezdeményezés a már meglévő forrásokat próbálja hatékonyabban felhasználni. A cél, hogy a tagállamok nemzeti stratégiákat kidolgozva külön foglalkozzanak a helyzettel, és közösen, egymástól is tanulva próbáljanak cselekedni, összehangoltabban elköltve a meglévő pénzt.

Több civil szervezet sem ájult be az eredményektől, amikor június végén értékelték a programot, szerintük az EU egy tehénre is többet költ, mint a romákra, és a tagállamok minden évben nagyjából ugyanazt írják a beszámolóikba, már ha egyáltalán leadják.

A magyar eredményeket az Európai Bizottság június végén készült, roma keretstratégiáról szóló jelentése viszont elismeri. A kormány sok intézkedést hozott, hogy kezdjen valamit az uniós javaslatokkal, szinte minden téren voltak célzott akciók a nagy, „mainstream” programok kiegészítésére. Különösen a források felhasználásának megközelítésében és a monitoringnál láttak fontos lépéseket Brüsszelben.

Szelíd Balog–Navracsics csörte

Ugyanakkor találtak hiányosságokat is, leginkább a diszkrimináció elleni harcnál. Az Európai Bizottság nemrég kötelezettségszegési eljárást is indított a kormány ellen az iskolai szegregáció miatt.

A cigányok felzárkózási nehézségei a magyar iskolarendszer több évtizedes hiánya, védekezett Balog Zoltán. „Soha nem tagadtuk a számokat, csak annyit kérdezünk zárójelben a brüsszeli Bizottságtól, hogy miért most vették észre?”

Amikor a kormány elküldi a roma programját az uniós testülethez, ott válaszul mindig leírják mellette, hogy migráns

– utalt arra a válaszra, amit az EMMI annak idején csípőből adott az eljárásra: az egész csak bosszú, mert szerintük brüsszeli kérés ellenére sem hajlandóak a romákra fordítható uniós támogatásokból a menekültek integrációjára átcsoportosítani. Így olyan versenyt teremtenek, amivel mindenki rosszul jár, „hátrányos helyzetűek közti rivalizáció” alakul ki, hangoztatta a miniszter.

Jó lenne, ha nagypolitikai utalásoktól mentesen lehetne erről vitatkozni,

- szólt vissza óvatosan Navracsics Tibor. Az Európai Bizottság magyar tagja – aki miniszterként éppen a soros magyar elnökség alatt volt Balog Zoltán főnöke – úgy látta, az eljárás „valójában egy intézményes vita, hogy tisztázzák a problémákat és a megoldáshoz vezető utat”.

Két ok van erre: az egyik, hogy az oktatás szorosan összefügg egy ország versenyképességével, ezért alapérdek, hogy a rendszer könnyen elérhető és nyitott legyen. A másik politikai, hiszen az EU egy politikai értékközösség, amelynek tagjai felesküdtek az alapvető emberi jogok és az azonos életesélyek biztosítására. Ettől még nem vitatják a kormány szándékait, csak a módszerekről van vita.

A szlovákok taszigálják az elakadt stratégiát

A magyar előtt a cseh és a szlovák kormány ellen is ugyanilyen eljárás indult. Július elseje óta utóbbi az EU Tanács soros elnöke, és jó, hogy megint közép-európai ország vette át a tisztséget, mert uniós szinten elakadt a stratégia, a magyar elnökség óta nem foglalkoztak vele komolyan - mondta Ravasz Ábel roma közösségekért felelős szlovák kormánybiztos.

A tagállami miniszterek szlovák vezetéssel tárgyalnak majd a Bizottság roma stratégiás jelentéséről és az Európai Számvevőszékéről is, amely szintén júniusban jött ki. A dokumentum négy uniós országban, köztük nálunk vizsgálta a pénzfelhasználást. Az előrelépések mellett olyan hiányosságokat emlegetett fel, mint a roma közösségeket képviselő szervezetek tevékeny részvételének szükségességét.

Meghekkelték a miniszter beszédét

Magyarországon viszont éppen az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) uniós támogatású „Híd a munka világába” programjából lett az egyik legnagyobb botrány, amely után az EU csalásügyi hivatala is vizsgálódik.

Hiába teszünk valamit, ha

egy-két esetet beleng a korrupció gyanúja vagy ténye,

- sasszézta körbe verbálisan a témát Balog Zoltán, akinek a tárcája a botrányok miatt fel is bontotta a projektről szóló szerződést. Az ORÖ-vel szerzett tapasztalataik közt van „ilyen is, olyan is”, ezért szélesítenék az együttműködést más szervezetek bevonásával, de ha megkerülnék az önkormányzatot, azokat vennék semmibe, akik megválasztották, próbálta védeni az együttműködést a miniszter.

Azok az aktivisták valószínűleg nem értettek vele egyet, akik a beszéde után cetliket osztogattak a közönség szélén. 15 689 forintos „bankjegyeket” adattak tovább Orbán Viktor és Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, volt ORÖ-elnök képével, mert fejenként ennyi pénz jutott volna a programból minden egyes magyar romára.

Farkas Flórián is beszédet tartott volna a konferencián, de az Origo már tegnap arról írt, hogy lemondta a szereplést. Az utolsó pillanatokban tehetett így, mert a rendezvényen kiosztott nyomtatott programban még szerepelt a neve, de az interneten elérhető változatban már nem, csak egy húsz perces lyuk jelzi az előadása helyét az ebédszünet után.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!