Négy hét után be kell engedni a menedékkérőket

2016.07.11. 14:33 Módosítva: 2016.07.12. 00:04
Nem ütközik uniós jogba a magyar napi limit a menedékkérelmek leadására, de egy hónapnál tovább nem lehet kint tartani az embereket.

A kedd éjfél óta hatályos új magyar menedékjogi szabályozás értelmében naponta csak harmincan adhatják be Magyarországra a kérelmüket. Ez azzal jár, hogy a többi menedékkérő hetekig várakozik a határon, a tranzitzóna szerb oldalán.

Az Európai Bizottság szóvivője, Natasha Bertaud emlékeztette az EUrologust, hogy Magyarország ellen már most is zajlik egy kötelezettségszegési eljárás, amiért a menedékjogi szabályok egyes elemei ellentmondanak az uniós jognak.

A tranzit zónák kezelésére azonban szabad kezet ad a tagállamoknak az EU-s jog: Magyarország dönthet arról, hogy milyen eljárás keretében vizsgálja meg a kérelmek tartalmát. A kikötés annyi, hogy a magyar hatóságoknak kötelező megvizsgálni minden kérelmet, amit leadnak a határon. „Ha négy héten belül nem születik döntés, a menedékkérőt be kell engedni a tagállam területére, hogy feldolgozhassák a kérelmét” – írta az Európai Bizottság.

Mivel a kerítés mindkét oldala a magyar határon belül van, a tagállam területére való beengedés sem feltétlenül jelenti azt, hogy a határőrök a kerítésen is átengedik az embereket.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szerbiai képviselete pénteken aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a szerb-magyar határon várakozó migránsok száma két nap alatt megduplázódott. Többen arról számoltak be, hogy a magyar határrendészek „visszazavarták” őket Szerbiába. A szerbiai ENSZ képviselet 120 olyan emberről tud, aki hiába próbálkozott, nem tudta átadni a menedékkérelmét a magyar hatóságoknak.

Ausztria februárban vezetett be limitet: ott legfeljebb 80 kérelmet fogadnak be naponta.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !